САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863343Укупно посета:
  • 2654587Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДЕЦО, ЧУВАЈТЕ НАШУ СЛОБОДУ!

Поводом Дана победе над фашизмом у Рачи је у организацији Општинског и Окружног одбора СУБНОР-а Раче и Шумадије, органа локалне самоуправе и Руског центра за науку и културу, одржана културна манифестација.

На Рачанском гробљу где почивају припадници славне Црвене армије и истакнути организатори партизанског покрета из Лепеничког среза организована је радна акција на сређивању споменика. Радове су заједнички извели представници Руског дома на челу са Надеждом Кушенковом, представници СУБНОР-а, ученици основних школа и грађани, као и представници туристичког кластера  „Срце Шумадије“ на челу са Синишом Ђорђевићем.

На великом народном скупу у центру Раче, крај споменика Другом шумадијском партизанском одреду, одржан је програм који су уприличили ученици основних школа, Културно-уметничко друштво „Карађорђе“ из Раче, певачка група и Александар Димић, вокални солиста.

Венце на споменик положиле су делегације Руског дома у Београду, Општине Рача, СУБНОР Србије и Шумадије, СУБНОР-а Раче, делегације СПС и СНС.

Скупу се обратила Надежда Кушенкова, истакавши заједништво Србије и Русије у антифашистичкој борби и победу над фашизмом. У име Скупштине општине Рача председник Драган Стевановић, а СУБНОР-а Србије пук. проф. Жељко В. Зиројевић.

Посебно је поздрављен првоборац из Шумадије 92.-годишњи Влада Сретеновић и посебно деци поручио: „Ми партизани смо заједно са нашом браћом црвеноармејцима донели слободу а на вама је да је чувате, негујете и да волите своју земљу и ако устреба да је браните као што смо ми то чинили.“

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Рача

  • pedjaza каже:

    Radne akcije su dobar način da se urede spomenici poput ovog u Rači. Učešće učenika osnovnih škola na ovoj radnoj akciji oživljava sećanja na neka ranija lepša vremena, kada su mladi ljudi mnogo više bili angažovanim u takvim poduhvatima različitih vrsta.
    Saradnja koja se ostvaruje između organizacija SUBNOR-a, organa lokalne samouprave, Ruskog centra za nauku i kulturu, turističkog klastera “Srce Šumadije”, učenika i drugih organizacija i građana, uz kulturno-umetnički program, svetli je primer kakav treba da bude odnos prema antifašizmu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.