Кнић: ЗАЈЕДНИЧКИ У ОБНОВУ СПОМЕНИКА

Локална самоуправа Кнића покренула је иницијативу за обнављање спомен обележја на својој територији и за помоћ се прво обратила СУБНОР-у.

Члана општинског већа за културу, обреазовање и спорт Кнића, Зорана Божовића, примио је председник СУБНОР-а Шумадије академик, пук.Жељко В. Зиројевић са сарадницима и члановима Председништва пук. Николић Стеваном, Иваном Несторовићем председником СУБНОР-а Кнић, Драганом Секулићем и Слободаном Стаменковићем. У разговору који је вођен г.Божовић је истакао да му је задовољство што је дошао у СУБНОР који чува и баштини патриотске и антифашистичке традиције свих ослободилачких ратова Србије закључно са 1999-ом годином, као и да је пријатно изненађен што овде види живу активност. Један од његових приоритета, као и приоритета општине Кнић је и обнављање спомен обележја а као прва одабрана је спомен чесма у Бумбаревом Брду (на путу од Кнића према Чачку) где су вођене тешке борбе са немачким фашистима и њиховим слугама. Ту су приликом одступања немци у бунаре бацали и децу убијајући невине људе. С тим у вези изнео је да ће мештани Бумбаревог Брда 27-ог априла ове године организовати радну акцију на сређивању простора око спомен чесме и жеља му је да се у све ове активности укључи и СУБНОР.

Захваљујући се г. Божовићу, академик Зиројевић је истакао своје задовољство што се по први пут неко из локалне самоуправе Кнића одлучио дс дође у СУБНОР и успостави сарадњу. Упознао га је са свим спомен обележјиме и стањем истих пошто их је СУБНОР Кнић обишао и о споменицима урадио елаборат. Такође, СУБНОР прихвата сваку инбицијативу за обнову споменика и што успешнију сарадњу са свим локалним самоуправама широм Шумадије.

Прихваћен је и позив за организовање радне акције у Бумбаревом Брду крај спомен чесме као историјском месту, где ће узети учешће и припадници СУБНОР-а.

Ово је још један од доказа успешне сарадње СУБНОР-а са органима локалних самоуправа.