ТРАЈАЊЕ ИСТИНЕ

СУБНОР-у Србије и организацијхама по дубини обраћа се све више људи за сазнања о својим најближим сродницима и потомцима.

Данас је у ГО СУБНОР Крагујевац дошла госпођа Санела Јовановић родом из села Костреши (општина Суња-Република Хрватска) са циљем да сазна нешто о свом земљаку Тривуну Петровићу из поменутог села а све у циљу обнове спомен обележја борцима НОР-а из истог краја.

О Тривуну су се нагађале многе приче и коначно је сазнала пуну истину. Наиме овај јунак, командант батаљона 15.Мајевичке ударне бригаде, која је учествовала у ослобађању града Крагујевца, трајно је забележен и сачуван у документацији коју чува СУБНОР Крагујевац, као пример храбрости, неустрашивости и одважности, коме је команда увек била „За мном!“.

Санела је добила сву документацију и истакла да је сретна што постоји оваква институција која чува и баштини антифашистичке традиције.

Јордовић Дејан је дуги низ трагао за податке о свом деди Јордовић Симеону, студенту права а у циљу сазнања где је погинуо?

Историјска комисија при СУБНОР-у Крагујевац којој су на челу академик, проф. Жељко В. Зиројевић и Мирослав Лазаревић новинар и публициста, пронашла је пок.Симеона у списку погинулих припадника Војске Краљевине Југославије, 11. априла 1941. године у Лапову. Симеон Јордовић звани „Цига“ погинуо је херојски у борби против фашистичких завојевача који су тих априлских дана напали Краљевину Југославију. Сахрањен је на гробљу у Лапову. Његов унук Дејан је по први пут обишао место погибије и положио венац.

И ови детаљи су доказ трајања истине и успешности рада СУБНОР-а.