Књажевац

СВЕЧАНОСТ НА КАРАЏИНУ      

На брду Караџин, изнад Штрпца у књажевачком атару, на годишњицу оснивања Заглавско-Тимочког партизанског одреда, традиционално се  окупило више хиљада грађана.

Представници СУБНОР-а Србије, борачких организација општина Тимочке крајине и Пирота, Општине Књажевац, удружења и друштвених организација положили су венце и цвеће на споменик палим родољубима.

Говорили су: Миле Милојковић, председник СУБНОР-а Књажевца и Драган Манчић, председник Скупштине општине Књажевац.

У Спомен парку у центру Књажевца, о историјату и развоју ове општине говорио је Драган Беатовић, потпредседник Општинског одбора СУБНОР-а.

– Народ овог дела Србије ни по коју цену није хтео да служи окупатору, ступило се у рат, плануо је устанак у Заглавку и широм Тимочке крајине. У партизанске јединице доборовљно су стизали сељаци, студенти, радници, ђаци… Били су достојни славних предака, одговорни пред потомцима. Ово је ситоријуски датум који се чува и негује као светиња, и тако ће бити и убудуће. Данас живимо у миру, у времену обнове и економског развоја, уверени да рата више никад неће бити – нагласио је Милојевић.

На посебној свечаности у Књажевцу, Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије уручио је Плакету СУБНОР-а партизанском првоборцу Драгољубу Аризановићу из Зајечара и захвалнице Мики Рајковцићу из Бољевца и Милу Милојевићу из Књажевца.

У културно-уметничком програму учесвовао је фолклорни анасмбл ученика основних школа Књажевца.