Комеморација у Јајинцима, говор Бориса Тадића, председник Републике Србије

КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ
ПОСВЕЋЕНА ЖРТВАМА НАЦИЗМА
У ЈАЈИНЦИМА

 Церемонији, која је одржана 1. октобра 2011. године, поред председника Републике Србије Бориса Тадића присуствовали су и председница Народне скупштине Славица Ђукић – Дејановић, премијер Мирко Цветковић и министри, патријарх српски Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар, начелник ГШ Војске Србије Милоје Милетић.

Церемонији су присуствовали и званичници града Београда, дипломатски и војно – дипломатски представници више од четрдесет држава, представници међународних организација, велики број ратних ветерана, носиоци највиших војних одликовања, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата и други.

 

Председник Републике Србије је у свом излагању je рекао:

 

Драги и поштовани заточеници логора и ратни ветерани,
председниче Владе,
председнице Скупштине,
Ваша Светости,

Црквени оци и великодостојници, Представници државних институција и националних ромских и јеврејских заједница, поштовани чланови дипломатског кора, суграђани и пријатељи, драга децо.

Захваљујем се свима вама што заједно обележавамо дан сећања на жртве наших суграђана, који су током другог светског рата мученички страдали у Јајинцима.

Ово свето место је највеће стратиште Србије из времена антифашистичког рата и овде се угасио живот више од 60 хиљада Срба, Рома и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета и свих оних родољуба којима је слобода била највиша вредност и друго име за властито постојање и опстанак свога рода.

Не окупља нас овде ни освета ни мржња – али свесни смо, има и оних који и данас на Балкану не могу без освете и мржње којом хране своје наводни патриотизам и амбицију да буду јачи, другачији и изнад нас. Будућност се не гради на тим темељима, на таквим политикама. Ми смо овде ради памћења и опомене.

Ми смо овде ради оних невиних чију смо жртву у одбрани људског живота и достојанства прихватили као свој узор и као залогу за наше свакидашње постојање, али и за будућност коју желимо и себи и нашим суседима. Историјска свест је, пре свега, свест о успонима и падовима људскости, о одбрани и поразима људског достојанства.

Данас желимо да једном занавек изађемо из историјских спирала насиља и мржњи. Данас градимо Србију, њено спокојство, развој и благостање, настојећи да све неспоразуме из прошлости решавамо мирно, дијалогом са свима онима уз које живимо и са којима ћемо и надаље живети на овом нашем делу Европе.

Ми желимо један другачији Балкан развоја, Балкан који повезује народе и континенте.

Као што смо и у светским ратовима делили судбинске и тешке дане, расколе и деобе, делили смо и заједничку потребу за слободом, миром и напретком. Данас, вођени управо поукама са стратишта као што је и ово у Јајинцима, спремни да са свима народима и људима добре воље поделимо труд и визију нашег региона, који, историја нас учи, мора најзад постати зона мира, сарадње и помирења.

Посебна је наша одговорност и осетљивост према припадницима оних мањинских заједница које су и на овим просторима страдале од нацифашистичког поретка зла и расистичке идеологије “крви и тла“. Масовна стрељања и терор концентрационих логора била су намењена истребљењу и Јевреја и Рома и Срба.

Само 1941. је у Београду, од августа до октобра, ухапшено и депортовано у логоре више хиљада људи и послато на губилишта Јајинаца и Сајмишта, али и у концлогоре Јасеновац и Стара Градишка. Једина њихова кривица била је то што су припадници јеврејског, српског или ромског народа.

Зато ми дозволите да опет и овде поновим да никада нећемо пристати на заборав тог зла, на то трагично рашчовечавање човека, на уништавање других само зато што су различити од нас, што су припадници друге етничке, националне, верске или политичке групе.  Јер онај ко заборавља историју, ко не жели да памти, тај је осуђен на то да је понавља.

Ми у Србији не желимо такве понављаче нити оне који крију или прекрајају историјску истину. Осуђујемо сваку нетрпељивост којој сметају ове разлике, одбацујемо предрасуде и омразе које претендују да бране, оправдају и наметну једну накарадну „истину“. Сваки човек и свака етничка група у Србији прихваћени су као равноправни чланови наше заједнице и будите сигурни да ћу и даље бранити људска и грађанска, уставна права свих грађана Србије, залагати се за слободе, мир и спокојство, људско достојанство и једнакост могућности за све.

Нико нема право да угрожава идентитет, слободу и живот другог човека. То је основно начело српске демократије данас и у будућности. Не поричемо, не кријемо нити прекрајамо према дневним потребама горка искуства и тешка искушења наше прошлости; осуђујемо сваки заборав савести, одбацујемо свако порицање холокауста. Ми у Србији у борби против фашизма дали смо огромне жртве, антифашизам је део наше националне традиције и тако ће у Србији бити и убудуће.

Нека је вечна слава свим жртвама фашизма и нацизма.

Материалы по теме:

Заједничко обраћање поводом Деветог маја
У борби против фашизма били смо заједно Председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, обратили су се ...
Космај, 2. јула 2011.
 Драги Kосмајци  Од дизања Устанка народа Србије 7. јула 1941. године прошло је 70. година. Ове године обележамо јубиларну годишњицу када су храбри синови Србије ...
Спомен плоча Волфу
СВЕЧАНО ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА ВУКАШИНУ БИВОЛАРЕВИЋУ-ВОЛФУ Поводом 68. годишњице прве размене ратних заробљеника, народноослободилачке војске и немачких фашистичких окупационих војника на путу, између Руме и Стејановаца, ...
Рехабилитација Драже Михаиловића
Отворено писмо СУБНОР-а Србије домаћој и светској јавности СУБНОР Србије, као баштиник антифашизма и слобадарске традиције, обраћа се домаћој и светској јавности поводом нових наговештаја ...
Јајинци, Бањица
ЗЛОЧИН СЕ НЕ СМЕ ЗАБОРАВИТИ! У Јајинцима, крај Београда и на обрисима Авале, на широком простору подно високог споменика, одржана је у суботу, 6.октобра, комеморативна ...