САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816128Укупно посета:
  • 2551315Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ
ПОСВЕЋЕНА ЖРТВАМА НАЦИЗМА
У ЈАЈИНЦИМА

 Церемонији, која је одржана 1. октобра 2011. године, поред председника Републике Србије Бориса Тадића присуствовали су и председница Народне скупштине Славица Ђукић – Дејановић, премијер Мирко Цветковић и министри, патријарх српски Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар, начелник ГШ Војске Србије Милоје Милетић.

Церемонији су присуствовали и званичници града Београда, дипломатски и војно – дипломатски представници више од четрдесет држава, представници међународних организација, велики број ратних ветерана, носиоци највиших војних одликовања, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата и други.

 

Председник Републике Србије је у свом излагању je рекао:

 

Драги и поштовани заточеници логора и ратни ветерани,
председниче Владе,
председнице Скупштине,
Ваша Светости,

Црквени оци и великодостојници, Представници државних институција и националних ромских и јеврејских заједница, поштовани чланови дипломатског кора, суграђани и пријатељи, драга децо.

Захваљујем се свима вама што заједно обележавамо дан сећања на жртве наших суграђана, који су током другог светског рата мученички страдали у Јајинцима.

Ово свето место је највеће стратиште Србије из времена антифашистичког рата и овде се угасио живот више од 60 хиљада Срба, Рома и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета и свих оних родољуба којима је слобода била највиша вредност и друго име за властито постојање и опстанак свога рода.

Не окупља нас овде ни освета ни мржња – али свесни смо, има и оних који и данас на Балкану не могу без освете и мржње којом хране своје наводни патриотизам и амбицију да буду јачи, другачији и изнад нас. Будућност се не гради на тим темељима, на таквим политикама. Ми смо овде ради памћења и опомене.

Ми смо овде ради оних невиних чију смо жртву у одбрани људског живота и достојанства прихватили као свој узор и као залогу за наше свакидашње постојање, али и за будућност коју желимо и себи и нашим суседима. Историјска свест је, пре свега, свест о успонима и падовима људскости, о одбрани и поразима људског достојанства.

Данас желимо да једном занавек изађемо из историјских спирала насиља и мржњи. Данас градимо Србију, њено спокојство, развој и благостање, настојећи да све неспоразуме из прошлости решавамо мирно, дијалогом са свима онима уз које живимо и са којима ћемо и надаље живети на овом нашем делу Европе.

Ми желимо један другачији Балкан развоја, Балкан који повезује народе и континенте.

Као што смо и у светским ратовима делили судбинске и тешке дане, расколе и деобе, делили смо и заједничку потребу за слободом, миром и напретком. Данас, вођени управо поукама са стратишта као што је и ово у Јајинцима, спремни да са свима народима и људима добре воље поделимо труд и визију нашег региона, који, историја нас учи, мора најзад постати зона мира, сарадње и помирења.

Посебна је наша одговорност и осетљивост према припадницима оних мањинских заједница које су и на овим просторима страдале од нацифашистичког поретка зла и расистичке идеологије ”крви и тла”. Масовна стрељања и терор концентрационих логора била су намењена истребљењу и Јевреја и Рома и Срба.

Само 1941. је у Београду, од августа до октобра, ухапшено и депортовано у логоре више хиљада људи и послато на губилишта Јајинаца и Сајмишта, али и у концлогоре Јасеновац и Стара Градишка. Једина њихова кривица била је то што су припадници јеврејског, српског или ромског народа.

Зато ми дозволите да опет и овде поновим да никада нећемо пристати на заборав тог зла, на то трагично рашчовечавање човека, на уништавање других само зато што су различити од нас, што су припадници друге етничке, националне, верске или политичке групе.  Јер онај ко заборавља историју, ко не жели да памти, тај је осуђен на то да је понавља.

Ми у Србији не желимо такве понављаче нити оне који крију или прекрајају историјску истину. Осуђујемо сваку нетрпељивост којој сметају ове разлике, одбацујемо предрасуде и омразе које претендују да бране, оправдају и наметну једну накарадну „истину“. Сваки човек и свака етничка група у Србији прихваћени су као равноправни чланови наше заједнице и будите сигурни да ћу и даље бранити људска и грађанска, уставна права свих грађана Србије, залагати се за слободе, мир и спокојство, људско достојанство и једнакост могућности за све.

Нико нема право да угрожава идентитет, слободу и живот другог човека. То је основно начело српске демократије данас и у будућности. Не поричемо, не кријемо нити прекрајамо према дневним потребама горка искуства и тешка искушења наше прошлости; осуђујемо сваки заборав савести, одбацујемо свако порицање холокауста. Ми у Србији у борби против фашизма дали смо огромне жртве, антифашизам је део наше националне традиције и тако ће у Србији бити и убудуће.

Нека је вечна слава свим жртвама фашизма и нацизма.

no images were found

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.