Обележавање 67.годишњице ослобођења Маутхаузена

У спомен логораша

И ове године делегација из Србије присуствовала је 67.годишњици ослобођења концентрационог логора Маутхаузен. Комеморацији је присуствовало око 10.000 људи из целог света.

Око споменика југословенским жртвама окупили су се преживели логораш, потомци и поштоваоци као и представници дипломатије на челу са амбасадором Републике Србије у Аустрији Милованом Божиновићем, кадети Војне и Полицијске академије, представници Министарства рада и социјалне политике и бројни земљаци који живе и раде у Аустрији.

Пред спомеником опело палим заробљеницима је одржао свештеник српске православне цркве из парохије Линц, протојереј-ставрофор Драган Мићић, а затим су се обратили амбасадор Милован Божиновић, подпредседник Удружења заточеника „КЛ Маутхаузен Србије“ Владимир Кривокапић, председник Удружења заточеника и потомака 1912-1920 из Ниша Милица Станковић, потомак Весна Цветковић унука заточеника Живка Радојичића. На крају програма Јелена Нишавић из клуба „Видовдан“ рецитовала је стихове „Јама“ Ивана Горана Ковачића.

Комитет Маутхаузен је одредио да овогодишњи мото носи назив „Расни прогон“ посвећујући комеморацију прогону европских Јевреја и Рома.

Од 8. августа 1938. године до 5. маја 1945. године када је логор ослободила 3.америчка армија било је заточено преко 200.000 људи из целог света, међу њима око 7.000 Срба. Логорски пакао није преживело око 120.000 заточеника.

У делегацији наше земље био је један преживели логораш, Душан Стојиљковић, потомци као и ученици XII београдске гимназије са својим професором Свјетланом Коларевић и награђени ученици на такмичењу уз историје једне основне и две средње школе из Ниша са професорима Славицом Миловановић, Славољупком Вукадиновић, Драганом Петровим и Војином Никитовићем. Новинари ТВ Белами из Ниша Милан Цветановић и Братислав Томић забележили су камером цело путовање наше делегације која је, осим комеморацији и полагању венаца у Маутхаузену и подручним логорима Ебензе и Гузен, обишла и Војничко гробље у Ашаху и Савезничко гробље из I светског рата као и дворац Хартхајм –завод за еутаназију и газирање.