Конкурс „Драгојло Дудић“

СВЕДОЦИ ПРАВЕ СТРАНЕ ИСТОРИЈЕ

Свечаном доделом награда и похвала у старом здању Скупштине Србије у Улици краља Милана у Београду завршен је 48. књижевно-историографски конкурс Фондације „Драгојло Дудић“.

Фондацију „Драгојло Дудић“ основао је 1971. године СУБНОР Србије да стваралачким ангажовањем доприноси у напорима да се најбоље традиције српског народа поштују и негују, чувају и развијају.

Драгојло Дудић био је учесник два балканска и Првог и Другог светског рата, борац за демократију и напредак, угледни домаћин, обдарени писац и народни трибун, истакнути устаник и председник Првог народног ослободилачког одбора Србије на почетку 1941. године.

На овогодишњи конкурс пристигли су вредни радови који фактографски и књижевно сведоче о данима славе и храбрости. Данима када је наш народ изабравши, као и увек, праву страну историје херојски освојио слободу.

Поклоницима лепе књижевене речи обратили су се заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, Милош Јевтић, председник Управног одбора Фондације те др Миодраг Игњатовић, председник Оцењивачког одбора у којем су били и др Мирољуб Васић и др Милан Кољанин.

ПРВУ НАГРАДУ добио је рад „Кадињача 1941-1979, битка и спомен обележје“, Зборник радова и казивања-аутор др Живота Марковић (ШИФРА: Кадињача)

ДРУГУ НАГРАДУ добио је роман „Ратник“, аутора Мише Лазара (ШИФРА: Сумарен)

ТРЕЋА НАГРАДА додељена је раду „Милан Пецић – аутобиографија најстаријег пуковника српског санитета“ – приређивачи – Проф. др Владимир Кривошејев, Нинослав Станојловић, (ШИФРА: Санитетлија).

Похваљени су следеће радови: „Додир неомеђене стварности“, роман – аутор Бранко Опачић Сава (ШИФРА: Бродица), „Књиге Чамују“, збирка приповедака – аутор Радован Вујадиновић (ШИФРА: Књига некад и сад) и „Крајицни и Тимочани у Великом рату“ – аутор Драгољуб Филиповић.

У име првонаграђеног и других лауреата скупу се обратио Војин Мрђа секретар Градског одбора СУБНОР-а Ужице, прочитавши и писмо др Животе Марковића који је био спречен да присуствује свечаности.

СУБНОР који баштини антифашизам и патриотизам, а надасве истину о славној прошлости, и овим конкурсом сведочи да ће имати ко да чува оно што су нам славни преци оставили.

Свечаним проглашењем победника уједно је отворен и 49. конкурс Фондације „Драгојло Дудић“ за 2020. годину.