САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863918Укупно посета:
  • 2655532Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СВЕДОЦИ ПРАВЕ СТРАНЕ ИСТОРИЈЕ

Свечаном доделом награда и похвала у старом здању Скупштине Србије у Улици краља Милана у Београду завршен је 48. књижевно-историографски конкурс Фондације „Драгојло Дудић“.

Фондацију „Драгојло Дудић“ основао је 1971. године СУБНОР Србије да стваралачким ангажовањем доприноси у напорима да се најбоље традиције српског народа поштују и негују, чувају и развијају.

Драгојло Дудић био је учесник два балканска и Првог и Другог светског рата, борац за демократију и напредак, угледни домаћин, обдарени писац и народни трибун, истакнути устаник и председник Првог народног ослободилачког одбора Србије на почетку 1941. године.

На овогодишњи конкурс пристигли су вредни радови који фактографски и књижевно сведоче о данима славе и храбрости. Данима када је наш народ изабравши, као и увек, праву страну историје херојски освојио слободу.

Поклоницима лепе књижевене речи обратили су се заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, Милош Јевтић, председник Управног одбора Фондације те др Миодраг Игњатовић, председник Оцењивачког одбора у којем су били и др Мирољуб Васић и др Милан Кољанин.

ПРВУ НАГРАДУ добио је рад „Кадињача 1941-1979, битка и спомен обележје“, Зборник радова и казивања-аутор др Живота Марковић (ШИФРА: Кадињача)

ДРУГУ НАГРАДУ добио је роман „Ратник“, аутора Мише Лазара (ШИФРА: Сумарен)

ТРЕЋА НАГРАДА додељена је раду „Милан Пецић – аутобиографија најстаријег пуковника српског санитета“ – приређивачи – Проф. др Владимир Кривошејев, Нинослав Станојловић, (ШИФРА: Санитетлија).

Похваљени су следеће радови: „Додир неомеђене стварности“, роман – аутор Бранко Опачић Сава (ШИФРА: Бродица), „Књиге Чамују“, збирка приповедака – аутор Радован Вујадиновић (ШИФРА: Књига некад и сад) и „Крајицни и Тимочани у Великом рату“ – аутор Драгољуб Филиповић.

У име првонаграђеног и других лауреата скупу се обратио Војин Мрђа секретар Градског одбора СУБНОР-а Ужице, прочитавши и писмо др Животе Марковића који је био спречен да присуствује свечаности.

СУБНОР који баштини антифашизам и патриотизам, а надасве истину о славној прошлости, и овим конкурсом сведочи да ће имати ко да чува оно што су нам славни преци оставили.

Свечаним проглашењем победника уједно је отворен и 49. конкурс Фондације „Драгојло Дудић“ за 2020. годину.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.