КОСМАЈЦИ НИСУ ЧЕКАЛИ

Два дана пре него што је 4. јула 1941. године у вили Рибникара у Београду, Политбиро ЦК КПЈ на челу са Јосипом Брозом Титом издао проглас и позвао народе и народности Југославије на устанак и борбу против окупатора, у ноћи 1/2 јула 1941. године група комуниста предвођена Кочом Поповићем, формирала је Космајски партизански одред. То је био један од првих партизанских одреда у поробљеној Југославији. Формирање одреда била је „иницијална каписла“ за развој и ширење пламена устанка у овом делу Србије. Одред је био расадник старешинског кадра за касније формирање јединица НОВ и ПОЈ-е. Борци Космајског одреда су се храбро борили у бројним славним биткама на простору Југославије укључујући и ослобођење Београда и Сремски фронт.

У знак сећања на тај значајан датум, чланови СУБНОР Београда уз изузетну подршку и помоћ градске општине Сопот окупљају се на врху планине Космај испред монументалног споменика и одају дужну почаст борцима Космајско посавског краја.

Тако је било и ове 2022. године. Преко 400 чланова СУБНОР Београда, мештана околних места, омладине, бораца и потомака космајских партизана, положили су 25 венаца на споменик и одали пошту својим храбрим прецима. Вијориле су се заставе са петокраком, певале партизанске песме, играло козарачко коло. Изведен је импресиван културно- уметнички програм.

Присутнима су се обратили, председник Градске општине Сопот, Живорад Милосављевић и заменик председника СУБНОР Србије и председник СУБНОР Београда, пуковник Бора Ерцеговац. У свом обраћању пуковник Бора Ерцеговац је између осталог рекао да чланови СУБНОР Београда никада неће заборавити космајске борце.Такође је позвао чланове СУБНОР Београда да се јединствени и хомогени, енергично супростављају покушајима негирања историјских чињеница о НОР-у. На крају свог говора захвалио се руководствима општина Сопот и Младеновац на успешној сарадњи са СУБНОР-ом. Посебно је председнику општине Сопот и становницима те општине, честитао 2. јул, Дан општине Сопот. Сопот је једина општина у Србији, која је за Дан општине узела датум из НОР-а, и општина у којој ни једна улица ни установа није променила своје име.