Ковиљ: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

У организацији СУБНОР-а Ковиља и СПС Ковиља традиционалним полагањем венаца на споменик борцима НОР-а и жртвама фашизма обележен је Дан ослобођења Ковиља од фашизма.

Окупљене су поздравили представници СУБНОР-а Ковиља, Лазар Пашћан, председник СУБНОР-а града Новог Сада и председник МУ СПС-а Ковиља. Они су изразили задовољство да се после две године симболичног окупљања поново овом дану посвећује више пажње и придаје значај. Изражена је жеља да се у наредној години изврши неопходна реконструкција споменика кога је озбиљно начео зуб времена, као и да се поново стави у јавну функцију кућа Илије Нешина, Ковиљчанина који је свој живот дао као припадник антифашистичког покрета отпора.

Илија Нешин је након Априлског рата и слома краљевине Југославије узима учешће у организовању антифашистичке борбе и постаје један од носилаца исте на територији читаве Шајкашке. Гине 2. августа 1942. године у Мошоринском атару, где је и сахрањен. Тек 1951. године његови остаци су пренети и сахрањени на гробљу у Горњем Ковиљу. Његова породица оставила је селу Ковиљу кућу, у којој је рођен Илија Нешин, на коришћење, те је 80-тих година прошлог века у њој отворен спомен музеј који је данас у прилично лошем стању и тренутно се ради на њеној санацији.

15.10.2022.