Крагујевац

„ПОП“ НИЈЕ ПРОШАО

Група мештана из Горње Грбице организовала је 9. септембра скуп о подизању споменика страдалим у Другом светском рату, на коме је, између осталог, планирана и спомен плоча четничком команданту и вођи „црне тројке“ Богољубу Николићу званом „Геџинац“ познатијем као „Грбички поп“ који је у селима Груже и Крагујевца остао упамћен по злочинима и зверским убиствима родољуба што су се борили против фашиста и њихових слугу. Зверства која је он са својим људима чинио (убиства Вите Џајевића, Драгомира Лазаревића, Боже Никетића, Славе и Душана Бркића), батинања и потказивања немачким фашистима добро су позната народу села Дивостина, Драче, Угљаревца, Добраче, Шења, Бара, Љуљака и др.

Одмах по добијању информације у село су се запутили председник СУБНОР-а у Крагујевцу Жељко В. Зиројевић и секретар Милић Цветковић и на скупу аргументима документације указали ко је заправо био по злу чувени „Грбички поп“, шта је све чинио и који су његови злочини против народа. На скупу су били и чланови породица оних којима је зликовац пресудио.

Аргументи и документација били су више него довољни да се одустане од израде споменика по злу познатом зликовцу – пренео је Бранко Љиљак, координатор Градског одбора за односе са јавношћу СУБНОР-а у Крагујевцу.