САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863322Укупно посета:
 • 2654559Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ВЕЧНА  ЗАХВАЛНОСТ  РОДНОГ  КРАЈА

Истрајност је победила: Крагујевац је добио, захваљујући упорном настојању СУБНОР-а, улице са именима знаменитих револуционара, антифашистa, партизана. Као захвалност др Благоју Нешковићу и Славку Зечевићу Влади, иначе Шумадинцима и Крагујевчанима, којима тај део Србије посебно дугује.

Настављајући активност о називима улица и спороводећи идеју и замисао  СУБНОР-а Србије, Окружни и Градски одбор СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца успели су, у сарадњи са органима локалне самоуправе, да финализују општу жељу.

У насељу Пивара од садаједна улица носи име шпанског борца,револуционара и хуманисте, лекара и научника Благоја Нешковића, који је у том делу Крагујевца рођен.

Улица поред Универзитета понеће име комесара шумадијских партизана и једног од иницијатора  да Крагујевац добијевисокообразовну установу, својевремено председника среза, посланика министра у Влади Србије, аутентичног Шумадинца Славка Зечевића-Владе.

У насељу Виногради улица Прва носиће име истакнутог ратника и команданта Моравске дивизије, оснивача „Црне руке“ Драгутина Димитријевића Аписа,који је посмртно рехабилитован 1953.године.

 СУБНОР Шумадије и Крагујевца одужују се истакнутим патриотама,родољубима и револуционарима. што су се самопрегорним радом, у интересу Србије и нашег народа, одужили и будућим генерацијама.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Крагујевац

 • Lune каже:

  “Zabrinuta” novinarska javnost, “istrazivacko novinarstvo”,istrazuje koliki su troskovi odrzane vojne parade “barjaka casti i slobode”, tvrdeci da sredstva nisu planirana, pa su valjda skinuta sa budzeta zbog “Putina”..hm,hmm..”iznudjeni patriotizam”..inace, parada bi verovatno bilo ipak odrzana…:
  samo hm,hmm..bi bio izmenjen “program”,i bez Putina, na tribini bi bio “kralj”, a “defile” bi izveo neki Bratislav Zivkovic uz “socinjenije”..kozaka sa Ravne Gore i “blize okoline”, uz dirigensku palici,ceremonijal dvorskog majstora, Olivera Antica, tada “taj trosak nebi bio neopravdan”, niti bio u “zizi interesovanja”..hm,hmm..”jedna zemlja dva sistema”..?

  • Lune каже:

   Hm,hmm…troskovi parade “cetnika pocetnika”..?
   ………………………………………………………………
   BEOGRAD – Producentska kuća reditelja i glumca Radoša Bajića „Kontrast studio“ izbila je iz državnog budžeta oko 2,3 miliona evra za serije „Selo gori, a baba se češlja“, „Ravna gora“, filmove „Za kralja i otadžbinu“ i „Led“ i jednu novogodišnju emisiju, otkriva Kurir.

   Iz kase RTS isplaćeno je 1.590.065 evra za Bajićeve projekte, pokazuju podaci koje je Kurir dobio od Javnog servisa. Uz RTS, široke ruke prema Bajiću bila je i kragujevačka gradska uprava, u vreme dok ga je vodio Veroljub Stevanović. Kako je Kurir pisao, Grad Kragujevac je „Kontrast studiju“ isplatio oko 76 miliona dinara, od ukupno odobrenih 85 miliona (700.000 evra).

 • pedjaza каже:

  SUBNOR Kragujevca zaslužuje najviše priznanje za samopregornost.
  Dr. Blagoje Nešković, učesnik Španskog građanskog rata, član Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Srbije, AVNOJ-a, ASNOS-a, jedan od organizatora JNOF-a i sekretar njegovog Izvršnog odbora, sekretar PK KPJ za Srbiju, prvi sekretar CK KPS, predsednik Vlade NR Srbije, član Politbiroa CK KPJ, potpredsednik Vlade FNRJ i naučni radnik, davno je zavredio da bar jedna ulica u njegovom rodnom Kragujevcu ponese njegovo ime.
  Slavko Zečević Vlada i Dragutin Dimitrijević Apis, koji su takođe proneli slavu šumadijkog kraja, potpuno zasluženo će dobiti ulice s nihovim imenima.
  Ovo je jedan od najboljih načina da se iskaže poštovanje i sačuvaju od zaborava ljudi sa velikim istorijskim zaslugama za svoj narod i državu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.