САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 854777Укупно посета:
 • 2640497Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

РЕЖИСЕРУ, ГЛЕДАЈТЕ СВОЈ ПОСАО!

Из Лесковца смо, од групе интелектуалаца са, посебно су подвукли, југа Србије, добили писмо упућено београдском листу „Политика“.

Повод је писање мултимедијалног Радоша Бајића под насловом „Победе и порази“.

Лесковачни, иначе чланови Градског одбора СУБНОР-а, жустро су реаговали на поменути текст, а одговор објављујемо јер сматрамо да има шири значај у ова времена.

„Поштовани господине Бајићу, могло би се рећи да Вас посебно уважавамо када одлучујемо да реагујемо на ваше повремено појављивање у овој рубрици. Ако вам то годи нека буде и тако.

Међутим, наш пријатељски савет Вам је да престанете да се бавите оним што не познајете, утолико пре што од велике острашћености нисте ни свесни колико себи, као врсном глумцу и редитељу, па и својој породици, наносите штету. Драги наш Радоше, откуд Вам најпре право да са толико небулозног проматрања наше новије историјске прошлости скачете у амбис тешке компромитације и наравно губљења достојанства. Овакав чланак не би приуштио себи ни Ваш десети асистент.

Па, престаните већ једном, латите се само свог посла, а ми ћемо да Вам аплаудирамо кад одлично глумите, јер ту сте талентовани.

Престаните да држите придике историчарима, а овом приликом сте се дрзнули да прозивате и Српску академију наука, па чак и председника државе и премијера.

А кад дођемо до краја чланка онда видимо да сте огорчени што вам је нови пројекат одбијен, а истовремено жалите за народним парама које су „улудо“ потрошене при обележавању седамдесет година ослобођења од фашизма.

Најблаже речено, доста је више ако уопште имало цените самога себе.

И поред свега тога ипак нам дугујете објашњење које су се то патриоте у земљи Србији, сем партизана, борили против фашистичког окупатора и фашизма као идеологије“.

potpisi

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Лесковац

 • pedjaza каже:

  Čim malo medijski ožive aktivnosti vezane za NOR i antifašističku borbu, oni koji imaju drgačije poimanje istorijkoh prilika, postanu glasniji. Takav slučaj je i sa Radošem Bajićem, koga smo, gle ironije, imali prilike da vidimo kako je prisustvovao vojnoj paradi u Beogradu, 16. oktobra.
  Ko je pratio TV seriju „Selo gori, a baba se češlja“, mogao je da zapazi da je u nekoliko epizoda pri kraju, bilo dotaknuto i pitanje uloge četničkog pokreta, uz potenciranje njegovog antifašističkog karaktera i navodno nepravedno dodeljenog kvislinškog statusa. Čak je i prikazan sudski postupk rehabilitacije meštanina tog sela (Petlovca), koji je bio vojskovođa u četičkoj vojsci Draže Mihailovića. Izricanje presude o rehabilitaciji bilo je propraćeno gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom prisutnih na suđenju.
  To Radošu nije bilo dovoljno, pa je uspeo da od javnog servisa građana Srbije dobije sredstva za snimanje i emitovanje TV serije „Ravna gora“, kroz koju se na direktan način veliča četnički pokret.
  Ovakvi i slični postupci ne smeju više biti dopušteni i negodovanje drugova iz GO SUBNOR-a Leskovca je potpuno opravdano.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.