Крагујевац

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ФАШИЗМА

Делегација Амбасаде Азербејџана и редакција Националне телевизије Републике Азербејџан посетила је СУБНОР Крагујевца и Шумадије ради наставка даље сарадње која је у протеклом периоду била на изузетном нивоу.

Госте је примио потпредседник СУБНОР-а Србије и председник Градског одбора СУБНОР-а Крагујевца Жељко В. Зиројевић са сарадницима, пожелео у име СУБНОР-а и председника Душана Чукића добродошлицу и упознао са активностима које наша патриотска, антифашистичка и многољудна организација спроводи у Србији и ван њених граница, по чему је препознатљива.

Посебан акценат дат је на активностима везаним за обележавање спомен обележја погинулим припадницима Црвене армије у Другом светском рату, међу којима је било и бораца из тадашње совјетске републике Азербејџана. СУБНОР Крагујевца је планирао да за 9. мај – Дан победе и јубиларну 75-годишњицу победе над фашизмом открије ново спомен обележје на Варошком гробљу где почивају борци Црвене армије, међу којима се налази 7 припадника из Азербејџана, као и да ће у сарадњи са Амабасадом Азербејџана бити објављена нова монографија посвећена погинулим борцима Црвене армије који су животе  положили на нашим просторима у борби против фашистичких завојевача.

СУБНОР је у протеклом периоду подигао један нови и обновио више спомен обележја посвећеним борцима славне Црвене армије, захваљујући  чланству као и помоћи амбасаде Азербејџана.

Представници националне телевизије Азербејџана су снимили документарни филм о борцима Црвене армије и ратном путу од Азербејџана до шумадијске равнице и са СУБНОР-ом положили цвеће на спомен обележје подигнуто заједничким средствима СУБНОР-а, амбасаде Азербејџана и СКАНУ на Палилулском гробљу. Том приликом одали су признање СУБНОР-у и изразили дивљење што се на овакав начин чувају успомене на заједничку борбу партизана и бораца Црвене армије.