Крагујевац

СПОМЕН НЕМА ЗАБОРАВА

У Крагујевцу је Градски одбор СУБНОР-а организовао полагање венаца и одавање поште јунацима априлског рата 1941. године.

Носиолац Карађорђеве звезде и Златне Обилића медаље из Првог светског рата, Веселин Дивац, супротставио се у априлу 1941.године са својим саборцима, на почетку Другог светског рата, надирућим немачким фашистичким хитлеровским јединицама и погинуо херојском смрћу.

На гроб неустрашивог борца венце су положиле делегације локалне самоуправе Крагујевца, Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, ГО СУБНОР-а Крагујевац, Организације резервних војних старешина, Удружења потомака старих ратника 1912-1920. године као и делегација туристичког савеза Минска из Белорусије.

О јунацима априлског рата који су своје животе дали за слободу, част и одбрану отаџбине, као што су то учинили поручници Спасић и Машера, наредник Радомир Ивановић, поручник Жугић Божидар, Васо Стругар, капетан Берић, потпоручник Говедарица и посебно Веселин Дивац, чија су деца, син Живорад и ћерка Живадинка као припадници партизанских одреда положили своје животе, говорио је председник ГО СУБНОР-а Крагујевац проф. Жељко В. Зиројевић.

Захваљујући ангажовању СУБНОР-а Крагујевац и прихватању одборника у Скупштини града Крагујевца, једна улица у Крагујевцу, у насељу Палилуле где је живео ратник Веселин Дивац, носи његово име.

Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца је одлучио да се стара о споменику,тим пре што поменутa породицa нема потомака.