Сећање

ХЕРОЈИ НИКАД НЕ УМИРУ

У организацији Општине Тител, Удружења пилота и падобранаца АП Војводине, уз учешће Војске Србије и СУБНОР-а АП Војводине, на месту погибије Славка Зеленике – поручника пилота извиђача и Владимира Горупа, наредника пилота, којима је подигнут споменик, обележен је датум сећања на 6. април 1941. кад је фашистичка хитлеровска Немачка напала нашу земљу.

Председник ОО СУБНОР-а Тител Љубомир Буљин, поздрвљајући присутне, дао је реч Славољубу Михаиловићу, председнику Удружења пилота и падобранаца АП Војводине, који је упознао скуп са догађајима везаним за бестијални чин и начин уништавања једног народа и државе.

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић поздравио је учеснике: „Србија је увек имала јунаке и хероје у одбрани своје отаџбине и народа, а имала је и оне који су на све могуће начине, квислинштвом и колаборацијом помагале окупатору у уништавању сопственог народа. Сетимо се само 25.марта 1941. године, када је стављен потпис за приступање Краљевине Југославије Тројном пакту, тј. фашистичкој опцији. Имали смо хероје, који су се супротставили том пакту и успешно извршили пуч под генералом Симовићем, чије је име уписано у историју. На просторима Шајкашке вођене су 6. априла 1941. године жестоке борбе у ваздушном простору, овде је животе дало више од 10 пилота“.

Свечаност су обележила деца из основних школа Шајкаш и Гардиновци, пригодним рецитацијама. Уручена су признања њиховим школама и појединцима.