САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815771Укупно посета:
  • 2550646Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈИ НИКАД НЕ УМИРУ

У организацији Општине Тител, Удружења пилота и падобранаца АП Војводине, уз учешће Војске Србије и СУБНОР-а АП Војводине, на месту погибије Славка Зеленике – поручника пилота извиђача и Владимира Горупа, наредника пилота, којима је подигнут споменик, обележен је датум сећања на 6. април 1941. кад је фашистичка хитлеровска Немачка напала нашу земљу.

Председник ОО СУБНОР-а Тител Љубомир Буљин, поздрвљајући присутне, дао је реч Славољубу Михаиловићу, председнику Удружења пилота и падобранаца АП Војводине, који је упознао скуп са догађајима везаним за бестијални чин и начин уништавања једног народа и државе.

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић поздравио је учеснике: „Србија је увек имала јунаке и хероје у одбрани своје отаџбине и народа, а имала је и оне који су на све могуће начине, квислинштвом и колаборацијом помагале окупатору у уништавању сопственог народа. Сетимо се само 25.марта 1941. године, када је стављен потпис за приступање Краљевине Југославије Тројном пакту, тј. фашистичкој опцији. Имали смо хероје, који су се супротставили том пакту и успешно извршили пуч под генералом Симовићем, чије је име уписано у историју. На просторима Шајкашке вођене су 6. априла 1941. године жестоке борбе у ваздушном простору, овде је животе дало више од 10 пилота“.

Свечаност су обележила деца из основних школа Шајкаш и Гардиновци, пригодним рецитацијама. Уручена су признања њиховим школама и појединцима.

   

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сећање

  • pedjaza каже:

    Naša zemlja je često trepela pritiske u vidu ultimatuma koji su joj upućivani da ih potpiše. Evo i danas, 72 godine nakon zločinačkog napada fašističkih snaga na Jugoslaviju, naša zemlja takođe trpi pritiske da potpiše nešto što nije u nijenom interesu, niti u interesu njenih građana. To je razlog više da se evociraju sećanja na junačku prošlost, na događaje od 6. aprila 1941. godine.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
28/14°C
29/14°C
16/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.