Крагујевац

СРБИЈА ЈЕ ГДЕ СУНЦЕ ТОПЛО СИЈА

Поводом 75-годишњице победе над фашизмом Градски одбор СУБНОР-а у сарадњи, са колективним чланом, Књижевним клубом „Др Саша Божовић“ из Крагујевца, организовао је Четврти конкурс родољубиве поезије „Златно перо Слободана Слобе Павићевића“.

Учествовали су ученици основних и средњих школа у Шумадији. Јавила су се 57 такмичара па је комисија имала врло одговоран задатак и изабрала 17 састава која су ушли у новоизашли зборник.

Песмом године проглашени су стихови Елене Живковић, ученице III разреда ОШ „Станислав Сремчевић“ из Крагујевца под називом „Иди за сунцем што топло сија, ту је Србија“. Титулу „најмлађи патриота“ понео је Ђорђе Спасић, ученик V разреда ОШ „Наталија Нана Недељковић“ из Грошнице док је у свеукупном пласману најбоља песма Милице Јанићијевић „Вукова ризница, чувар наше бити“.

У новоизашлом зборнику стихове поред ученика објавили су и књижевници Вера Јелић и Јасмина Ан Јовановић која је и приређивач, док су издавачи СУБНОР и Литерарни клуб „Др Саша Божовић“.

На корицама књиге на предњој страни је споменик малим чистачима обуће у крагујевачким Шумарицама који су октобра 1941. године одбили да чисте немачким фашистима чизме а на задњој страни Надежда Нада Чокић, шестогодишња девојчица, прва жртва немачких фашиста у Крагујевцу.