Kрагујевац: ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

Поводом 27.годишњице злочиначке акције „Олуја“ хрватске војске 4. августа 1995. године над српским народом ГО СУБНОР Крагујевац и Удружење писаца Крагујевца у култној згради Прве крагујевачке гимназије из које су немачки фашисти и њихове слуге 21. октобра 1941. године извели ђаке и професоре на стрељање у Шумарицама, промовисали су Зборник „Песмом против бомби“ посвећен погрому над српским народом као и НАТО агресији 1999. године.

Издавачи овог занимљивог штива у којој је учешће узело 173 песника из Србије, Републике Српске, Русије, Црне Горе, САД су СУБНОР и Удружење писаца Крагујевца.

Обраћајући се у име писаца председник Удружења проф. Раденко Бјелановић је истакао да објављивањем овог Зборника желимо да не заборавимо сва наша страдања али и подсетимо јавност да се фашизам поново буди и да му се мора стати на пут као и да се данашњи стихови посвећују сваком Србину ма где се налазио.

Поздрављајући присутне а посебно младе у име СУБНОР-а Србије и његовог руководства потпредседник академик проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Не смемо дозволити да се страдање нашег народа у Источној Славонији, Републици Српској Крајини, Републици Српској, Косову и Метохији заборави. Памтимо све оне који су мучки убијани, злостављани, мучени и прогањани. Не дозволимо да нам се зло више догоди и будимо као достојни потомци славних предака увек спремни да зауставимо и спречимо то зло ма са које стране и од кога долазило.“

Уредница овог Зборника проф.Љубица Жикић навела је да је висока цена наше слободе, певају песници загледајући се у таласе Јонског мора, у јаме и остала стратишта широм Крајине, Херцеговине и матице Србије. Слобода је најскупља реч у сваком језику јер се њено успостављање плаћа животима.

Затим су песници Раденко Бјелановић, Зоран Ранитовић, Јасмина Ан Јовановић, Селимирка Ковачевић, Марија Станковић, Љубица Жикић, Вера Јелић, Мирослава Матић и Жељко В. Зиројевић гатачки казивали своје песме које су објављене у овом Зборнику. Значајно је напоменути учешће великог броја младих и њихова заинтересованост за ову манифестацију.

Свим учесницима уручене су захвалнице Удружења писаца Крагујевца.