Крагујевац: ЈУНАЦИМА АПРИЛСКОГ РАТА 1941. ГОДИНЕ

Немачка фашистичка солдатетска 6. априла 1941. године, мучки без објаве рата напала је Југославију и бомбардовала град Београд у освит зоре наневши велике губитке у људству и разарања. После бомбардовања копнене снаге немачких фашиста кренули су у заузимање земље. Не мали број припадника војске Краљевине Југославије упустио се у борбу са завојевивачем која је била неравноправна.

У Шумадији и Крагујевцу, који су били и остали познати по бунту, пркосу и слободарству, јединице одбране Крагујевца, Пиротехнички батаљон и митраљеска чета мајора Драгољуба Ј. Кргушића, отворили су фронт да зауставе немачке фашисте. За пар дана животе је изгубило 336 припадника Војске Краљевине Југославије а у одбрани Крагујевца 155 официра, подофицира и војника.

Њима у славу и незаборав Градски одбор СУБНОР Крагујевца организовао је полагање венаца и непоновљиви час историје који је одржан и као први у основним школама.

На гроб Веселина Дивца, јунака из Првог светског рата, носиоца Карађорђеве звезде, Албанске споменице, златне Обилићеве медаље за храброст, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца и потомци јунака априлског рата. Обраћајући се присутнима и јавности академик, пук Жељко В. Зиројевић је између осталог истакао:

Светли ликови бесмртних хероја, јунака априлског рата, слободара и бораца против фашизма, Веселина Дивца, поручника Божидара Жугића, Драга Говедарице, мајора Драгољуба Кргушића, капетана пилота Ото Сепа, мајора Душана Радовића, капетана Миодрага Милошевића и свих знаних и незнаних јунака који су положили живот за част Отаџбине, никада неће бити заборављени. Памтимо их, славимо и клањамо се њиховом јунаштву и части. СУБНОР Србије је увек баштинио и чувао успомену на све родољубе, антифашисте и слободаре. Заправо све јунаке који су живот дали за слободу, за Отаџбину која је светиња“.

Др Гордана Дамњановић, члан Градског већа Крагујевца одала је признање СУБНОР-у, што нас подсећа на светле дане и ликове јунака истакавши да се град Крагујевац високо позиционира као слободарски и пркосни град а они који су положили своје животе на олтар Отаџбине, никада неће бити заборављени.

Песникиња Јасмина Ан Јовановић је за ову прилику казивала своју поему „Кад ућути време“ посвећену Веселину Дивцу и свим јунацима априлског рата, која је доживела праве овације.

Венце су положени и на гроб мајора Драгољуба Кргушића, који се налази у селу Баљковцу и који су заједнички подигли СУБНОР Србије, Крагујевца и Црне Горе.

Пошта је одата и мајору Душану Радовићу у Тополи, затим јунацима априлског рата у Лапову и Рачи.

Медији су широм Шумадије, изузетно пропратили ову манифестацију.