Крагујевац: СЕЋАЊЕ НА КУМАНОВСКУ БИТКУ

Поводом 110 година од Кумановске битке, када је српска војска предвођена легендарним војводом, иначе Крагујевчанином, Радомиром Путником, победила у Првом балканском рату турску војску Зеки паше, Удружење ветерана 72.специјалне бригаде у подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и подршку Скупштине града Крагујевца, организовало је  трибину.

Уз учешће великог броја ученика средњих школа, чланова СУБНОР-а и више удружења, о славној победи српске војске, посебно Прве српске армије, у чијем саставу је била и Шумадијска дивизија, говорили су: председник Скупштине Крагујевца Мирослав Петрашиновић, генерал мајор Милорад Ступар, и пуковник Миодраг Капор који су истакли значај ослобођења Косова и Метохије после вишевековног ропства а затим и одлучан ударац турској војсци на Куманову, након чега се она повукла ка Скопљу, Штипу и Велесу. Посебно је истакнута херојска борба комита војводе Танкосића и Војина Поповића-Вука, чији су одреди унели пометњу у турској војсци и паничан страх.

На трибини је посебно апострофирано да данашње генерације не забораве своје претке који су се борили за слободу Србије. После трибине уприличена је и изложба посвећена овом значајном догађају као и покренута иницијатива да се споменик Кумановској бици на Зебрњаку који су бугарски фашисти минирали и порушили 1942. године обнови.