Тулеж: СТРАДАЊЕ ХЕРОЈА СЕ ПАМТИ

Поводом страдања бораца Космајског и Другог шумадијског одреда у селу Тулеж 22. фебруара 1942. године, данас су у присуству бројних мештана,  делегација борачких организација општина Аранђеловца и Сопота евоциране успомене на тај трагичан догађај где је у неравноправној борби са Немцима и њиховим сарадницима  погинуло 30 партизанских бораца и народни херој Светомир Младеновић из села Сараоца код Велике Плане.

Испред споменика венце су положиле делегације борачких организација Аранђеловца и Сопота.

Присутнима се обратио председник СУБНОР-а општине Аранђеловац са намером да још једном укаже на храброст партизанских бораца и њихове жртве  дате у борби против  фашизма. Тог снежног и леденог дана  борци Космајског партизанског одреда састава две чете са 65 бораца и чета Другог шумадијског партизанског одреда са 50 бораца ушла су у заседу и у борби са  јединицом од 70 немачких војника и четницима  Качерског одреда погинуло је 30 партизанских бораца и  исто толико рањено. Током пробоја партизана немци су заробили седам партизанских бораца, три су одмах стрељали, четири у пратњи сељака послали на превијање у село Венчане, а по одласку немачких војника четници су их стрељали. Сви погинули партизански борци сахрањени су после рата на месном гробљу у селу Тулеж и подигнут им је заједнички споменик.

Испред УБНОР-а Сопот присутне је поздравио Боро Поповић, похвалио добру сарадњу мештана и борачких организација Аранђеловца и Сопота.

Учесници комеморативног скупа посетили су Дом месне заједнице Тулеж и поклонили се пред спомен обележјима тулежанцима који су животе дали за слободу у свим ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1999. године. Мајка погинулог борца Ђерић Срђана у ратовима деведесетих година дирљиво је говорила о његовом страдању.

  1. фебруар 2023.