Крагујевац: У ЧАСТ И СЛАВУ ПРОЛЕТЕРА

Имајући у виду дотадашње борбе са немачким фашистима и њиховим слугама, те одлуке партизанских саветовања у Дуленима (код Крагујевца) и Столицама (код Крупња) Врховни штаб НОВЈ, по одобрењу ЦК КПЈ и генералног секретара Јосипа Броза Тита донео је Одлуку 21. децембра 1941. године о формирању Прве пролетерске НОУ бригаде, чије ће оснивање и дејства пореметити Вермахтову конструкцију у окупираној Југославији из темеља.

Тог 21. децембра у градићу Рудо, у строју новоформиране Прве пролетерске бригаде нашли су се борци Првог и Другог црногорског, Трећег Крагујевачког, Четвртог Краљевачког, Петог шумадијског, Шестог Београдског батаљона. Окупљеним борцима обратио се Врховни командант, друг Тито који је рекао „да је данашњи дан значајан датум у историји нашег НОБ-а. Од најбољих синова Црне Горе и Србије, од бораца прекаљених и провјерених у тешким ватреним окршајима, ми смо данас овдје, формирали нашу прву регуларну војну јединицу-Прву пролетерску бригаду…“

Поводом 81.годишњице од формирања бригаде, окоснице будуће Армије, у Крагујевцу на Спомен костурницу Народних хероја, у центру града, у којој почивају 52 борца пролетерске НОУ бригаде, положени су венци и одата пошта.

Обраћајући се присутнима, председник ГО СУБНОР Крагујевца и Шумадије, академик пук. Жељко В. Зиројевић, истакавши значај сећања на борце и руководиоце Прве пролетерске бригаде, ударне песнице наше НОВЈ и покретачке снаге борбе против фашизма-највећег зла човечанства који и данас покушава да се наметне. СУБНОР Србије ће увек бити против прекрајања и ревизије историје и истине о нашој ослободилачкој борби и непремостива баријера свима онима који покушавају да крену на нашу земљу.

За дугогодишњу активност, допринос у обнови наше земље у НАТО агресији 1999. године, медаљом борца одликовани су заставници Зоран Савић, Драган Матејић, Љубомир Симовић, Гроздан Белошевић, Шљанић Зоран и Милосављевић Зарије као и истакнути књижевник, добитник награда „Драгојло Дудић“, неуморни борац за истину о НОБ-у, 93.годишњи Ђоко Остојић.

Снимио – Милош Игњатовић