Крагујевац: У СУСРЕТ СТОТОМ РОЂЕНДАНУ

Малобројни живи учесници НОР-а 1941-1945. године су били и остали легенде СУБНОР-а Србије, најмногољудније патриотске и антифашистичке организације. Да је то тако сведочи и пример из Крагујевца, града бунтовника, страдалника и престонице Србије.

ГО СУБНОР Крагујевац данас је посетила ПЕРСА УЛЕМЕК (дев Трубарац) рођена 20.10.1923.године у селу Међувође (Козарска Дубица), борац Козарачког партизанског одреда др. Младена Стојановића, затим Пете Козарачке бригаде и Шесте источно-босанске бригаде, капетан ЈА и носилац више ратних одликовања (два ордена за храброст, орден Партизанске звезде и друга) чији су деда Марко Трубарац, стриц Милан и брат Владо пострадали у усташком логору Јасеновац а она из логора Липик после офанзиве на Козари замењена и поново се вратила у партизански строј с којим је прошла пут до коначног ослобођења земље.

Партизанку Персу примио је са сарадницима потпредседник СУБНОР-а Србије академик пук.Жељко В. Зиројевић, пожелео јој добродошлицу у име организације и председника генерала Ковачевића и уручио јој Медаљу борца истакавши да му је част, као и СУБНОР-у Србије што у својим редовима има овакве чланове који су прошли Неретву, Сутјеску, Сремски фронт и остали доследни револуцији.

Другарица Перса је са сузама у очима истакла да је данас сретна јер је њени млађи другови и СУБНОР Србије у целини није заборавио и упутила присутнима позив да 20. октобра ове године буду њени гости поводом стотог рођендана. Такође је изнела да се поноси што се борила у партизанским редовима против фашизма присећајући се својих ратних другова и прослављених хероја: др Младена, Османа Карабеговића, Бошка Шиљеговића, Ранка Шипке и других. Поручила је да младе генерације никада не забораве борце за слободу и све оне који су животе дали за Отаџбину.

Књижевница Јасмина Ан Јовановић је другарици Перси уручила своју ново изашлу књигу „Епски путоказ“ – Зборник песама и поема посвећену ослободилачким ратовима Србије. Овом приликом уручена је и захвалница Александру Живаку за допринос у раду СУБНОР-а.

Медији су пропратили овај јединствени и својеврсни догађај.