Крагујевац: ВЕЧНИ 9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ

Највеће зло човечанства – фашизам, коначно је побеђен 9. маја 1945. године капитулацијом Немачке.

Поводом годишњице велике победе широм Шумадије и Крагујевца обележен је овај изузетан празник. На гробницу Народних хероја – бораца НОВЈ у којој почивају 47 бораца и Народни хероји Душан Дугалић и Мома Станојловић, венце су положиле делегације Војске, локалне самоуправе града Крагујевца, СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца, Ветерани војне полиције, Апелационог суда и СНС-а а у име амбасаде Руске федерације трећи секретар Кирил Карташев.

У име локалне самоуправе присутнима се обратила помоћник градоначелника др Гордана Дамњановић истакавши да Крагујевац памти 9. мај – овај велики дан и да се са пијететом сећа свих погинулих за слободу. Иако је на политичкој сцени ревизионизам и покушаји прекрајања историје, нико не може да умањи значај наше борбе за слободу.

Потпредседник СУБНОР-а Србије, академик пук. Жељко В. Зиројевић у свом обраћању навео је да се слободарске традиције нашег народа и заједничка борба партизана и бораца славне Црвене aрмије никада немогу заборавити а залог за то је и трајање СУБНОР-а Србије који надасве историјском истином спречава заборав и прекрајање историје.

Кирил Карташов представник амбасаде Руске федерације, крај споменика Црвеноармејцима у Опорници, истакао је да му је велика част што се налази на овом месту и честитао Дан победе који заједнички славимо у част наших очева, дедова, свих људи који су по цену неизмерне храбрости и огромних жртава победили у великом рату.

Предходно су припадници Клуба акцијаша и волонтера Крагујевца уредили спомен обележје јунака Црвене aрмије и засадили цвеће. Припадници патриотског удружења „Бесмртни пук“ носили су фотографије бораца НОВЈ али и припадника ЈНА, Војске Југославије и МУП-а, који су своје животе положили за нашу слободу.

Фотографије: Лаки Лазаревић и Милош Игњатовић