ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, поводом 9. маја Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда.

Министар Старовић положио је венац и одао почаст код Споменика ослободиоцима Београда као и код Споменика црвеноармејцу и Споменика „Вечне ватре“, који се налазе у склопу комплекса Спомен парка на гробљу Ослободилаца Београда.

Поводом Дана победе, церемонији обележавања и полагања венаца присуствовали су представници Владе Србије, Министарства одбране, Града Београда, у име СУБНОР-а Србије венац су положили председник, генерал мајор Видосав Ковачевић и члан председништва Олга Стоиљковић Трифуновић, делегацију СУБНОР Београда предводио је председник Бора Ерцеговац, представници Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења 6. личке дивизије „Никола Тесла“, СУБНОР-а Раковице и Лаћарка, амбасадори Русије, Белорусије, Азербејџана и Казахстана, представници удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије и грађани.

Рузвелтовом улицом прошао је и „Бесмртни пук“.

У оквиру државне церемоније обележавања Дана победе над фашизмом, на Споменик совјетским ветеранима на Авали венце су положили помоћник министра за рад, борачка и социјална питања Сања Лакић, представници Војске Србије, у име СУБНОР-а Србије члан председништава пуковник Драган Пантић, представници амбасаде Русије и Белорусије и учесници „Бесмртног пука“.

Свечана академија поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату одржава се у Народном позоришту у Београду.

Јуче су поводом обележавања Дана победе над фашизмом припадници Гарде Војске Србије извршили почасну артиљеријску паљбу на Калемегдану.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор. У Југославији је то потрајало до 15. маја.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, међу њима је било 38 до 55 милиона цивила.

Државна комисија бивше Југославије објавила је да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.