КУЛТУРНА БАШТИНА НА ПРАГУ ИСТОРИЈЕ

Општину Александровац 27. марта 2022. године посетило je Удружење за неговање слободарских традиција из Крушевца. Поред других активности које спроводи, удружење је акценат ставило на посете локалитетима углавном по историјским знаменитостима и догађајима, манастирима, црквама и споменицима заслужним личностима.

Такође, удружење полаже цвеће у сваком граду – на споменикe познатим и прослављеним личностима и значајним догађајима из наше историје.

У то име, представнике удружења је дочекала председница СУБНОР-а Општинског одбора Александровац, Катарина Петковић и пожелевши им добродошлицу у општину Александровац, упознала их са радом СУБНОР-а који је окренут очувању историјске и културне баштине нашег краја. Том приликом је истакла да су управо овакве међуопштинске сарадње, један од важних стубова када је неговање културе сећања у питању.

На централном градском тргу положен је венац на Споменик ратницима из ратова 1912 -1918 године.

Са историјом нашег краја упознао их је директор Завичајног музеја Мирослав Шљивић а у посети музеју, историчар Иван Брборић провео их је кроз епоху развоја општине Александровац.

Такође, удружење је посетило и Музеј винарства и виноградарства, где им је директорка музеја Нела Ћурић представила историју Александровца кроз векове уплетене виновом лозом.

У упознавању општине дотакли смо се и цркве Сабора српских светитеља и на трен укрстили веру и историју. 

Уз захвалност председници удружење Радмили Радовановић на посети, сложили смо се да се управо кроз овакве активности учврсти култура сећања и сачува историја од заборава,што је један од приоритета у раду СУБНОР-а Србије. 

До неког новог виђења, неке нове баштине испратили смо наше госте.