Куршумлија

ХРАБРИ НАРОД НИЈЕ УСТУКНУО

НАТО агресори су се међу првим градовима у тадашњој СРЈ 24. марта 1999. године обрушили на Куршумлију и погодили склониште у касарни „Боровњак“ кaд је погинуло 11 официра и подофицира Војске Југославије а 27 тешко рањено.

За 78 дана колико су трајали бесомучни напади НАТО алијансе бомбардери никада нису мимоишли Куршумлију. Поред тога што се налазила уз административну линију са Косметом, ово место је бомбардовано „наводно“ због две касарне а и да би се спречио масовни одлазак резервиста овог познатог слободарског краја у јединице ВЈ у састав славног Приштинског корпуса Треће армије који су посебно били трн у оку Натовцима и њиховим слугама шиптарским терористима и другим плаћеницима.

Бомбардовани су мостови, фабрике, цивилни објекти па чак и дечји вртић у центру града. Међутим, све је НАТО бојовницима било узалуд. Потомци Милана Топлице, Косанчић Ивана, војводе Косте Војиновића, Ратка Павловића Ћићка и других знаних и незнаних хероја и слободара нису устукнули.

Поводом годишњице НАТО агресије делегација СУБНОР-а Куршумлије на челу са председником Драганом Лакићевићем положила је венац на спомен обележје свим погинулима у НАТО агресији у центру Куршумлије и одала почаст. И поред ванредног стања због коронавируса овај дан није заборављен у слободарској Топлици.