Сокобања

ХЕРОЈИ ОСТАЈУ УПАМЋЕНИ

Партизански борци и руководиоци нису заборављени и о њиховим спомен обележјима воде бригу борачке организације говори и пример Сокобање.

Народни херој, истакнути револуционар, комесар Озренског партизанског одреда и један од организатора устанка у том делу Србије Алекса Маркишић, захваљујући издаји погинуо је са саборцем Рајком Вићентијевићем. После погибије љотићевци су изложили мртве партизане на тргу у Сокобањи и народ истерали на цичи зими да их виде. Било је то 17. фебруара 1942. године. У заједничку гробницу сахрањени су Алекса, његова супруга Христина, Душан, Андреја, Бранко и Марија (сви Маркишићи погинули у револуцији) и Рајко Вићентијевић. Ту и данас почивају.

Захваљујући активности СУБНОР-а Сокобање и њеног председника др Славка Јовановића, споменик је после 50 година обновљен.

Одајући признање СУБНОР-у и његовом чланству потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко В.Зиројевић је на сокобањском гробљу крај гробнице хероја истакао: „СУБНОР Србије је увек водио, води и водиће бригу о спомен обележјима херојима наше борбе и слободе. Ово је пример да се споменици негују, чувају и да пали за слободу у борби против фашизма, нису и никада неће бити заборављени”.