САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЖРТВЕ ФАШИСТА СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

После обнављања споменика у Биљаници обележен је дан када је Бабички партизански одред у неравноправној борби током Другог светског рата претрпео знатне губитке.

Представници Градског одбора СУБНОР-а Лесковца са представницима Окружног одбора Јабланичког округа окупили су се код спомен обележја и одали пошту страдалим борцима. О догађају говорио је Хранислав Ракић, чији брат је погинуо у тој борби.

Традиционално и са пуно достојанства одржана је комеморативна свечаност у Бојнику у присуству бројних грађана и гостију. Са колико пажње се Градски одбор СУБНОР-а односи према спомен обележју у селу Белановцу указује и чињеница да је уз помоћ Скупштине града обновио овај значајан споменик недавне лесковачке прошлости који је посвећен невино побијеним мештанима овог села у одмазди бугарских фашиста. Телевизијске екипе су снимиле говор помоћника председника Скупштине града Милуна Динића и полагање цвећа на спомен обележје. Делегацију Градског и Окружног одбора СУБНОР-а чинили су Хранислав Ракић, Златомир Пешић, Слободан Јанаћковић, проф. др Живан Стојковић и Владана Даниловића.

Градски одбор је увек настоји да развија сарадњу са средствима јавног информисања, па  је тако и ове године уприличио гостовање на Телевизији Лесковац Николе П. Илића и Хранислава Ракића који су говорили о страдањима становништва и бораца у време Другог светског рата. Илић је аутор књиге о стрељању у Бојнику, која је имала четири издања, па је изнео и  потресне детаље о злочинима бугарских фашиста. Сличне детаље је навео и Ракић, који је говорио о стрељању у Белановцу.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.