Логораши

СИМБОЛ ОТПОРА ФАШИЗМУ

Логораши из некад злогласног логора у Јасеновцу, месту немилосрдног терора усташа такозване независне државе Хрватске у Другом светском рату, обележили су у Београду седму деценију победе.

У заједничком дому борачке организације, на Савском тргу, чуле су се потресне приче страдалника, стихови уметника да се зло не понови и народна песма што је овековечила херојски отпор и самоодржање недужног народа међу жицама и свакодневно дивљачко иживљавање  које хиљаде и хиљаде нису, на жалост, успеле да издрже.

Председник Удружења Јасеновчана Милинко Чекић је у дечачким годинама сведок усташких злочина, па је надахнуто евоцирао збивања о којима је сваки учесник скупа додао свој печат.

Председник (вд) СУБНОР-а Србије Душан Чукић и члан Председништва Душанка Лукић Хавелка одали признање логорашима што чувају успомене и окупљају потомке који ће наставити да шире истину и доприносе да се страхоте усташких и уопште фашистичких концентрационих логора у Другом светском рату никад не обнове. Тим пре што реваншистичких покрета и прекрајача историје поново има у разним земљама и човечанству прети нова опасност.