Лапово

САГА О НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Издања СУБНОР-а, у данашње време, могу да привуку пажњу читалачке публике. То се потврдило у општинској библиотеци „Слово” у Лапову. На иницијативу чланова библиотеке, у оквиру манифестације „Путовање књигом за седам дана”, организовано је књижевно вече на коме су представљена издања СУБНОР-а Шумадије  и Тополе „Ратник слободе Милан Благојевић Шпанац” и „Битке за Тополу”. У препуној читаоници библиотеке, после уводне речи директорке Данијеле Вулићевић, издања су присутнима представили Миодраг Лазић, председник СУБНОР-а Топола као издавач, и аутор књига Игор Петровић, секретар СУБНОР-а Топола, млади истраживач и радник Културног центра у Тополи.

Тематски назив промоције је био „Топола и Опленац – непозната историја”. Највећу пажњу привукли су детаљи који су први пут објављени, као што је борба вођена априла 1941.г. у Наталинцима, када је војска Краљевине Југославије зауставила окупаторку армаду, пружајући жестоки отпор, одбрана Тополе под командом мајора Душана Радовића, места сахране, као и списак погинулих Црвеноармејаца при ослобађању Тополе 1944.г. и њихова ексхумација 1962, тајно склониште на Опленцу из периода 1952. и много других детаља.

Рецензенти књиге „Ратник слободе“, генерал Живомир Смиљковић и пук. проф. Зиројевић су између осталог написали: „Није ни чудо што се Милан родио у овом крају Шумадије, крају буна и устанка, у непосредној близини Вишевца, родног места бесмртног Вожда Карађорђа, престоне Тополе и црвеног Крагујевца.“

Игор Петровић, аутор својеврсне монографије о хероју из два ослободилачка рата Милану Благојевићу Шпанцу, уложио је огроман труд, прикупио мноштво архивске грађе, материјала, фотоса, прегледао огроман број књига како би јавности потпуно расветлио лик народног трибуна.