САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863350Укупно посета:
  • 2654600Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

САГА О НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Издања СУБНОР-а, у данашње време, могу да привуку пажњу читалачке публике. То се потврдило у општинској библиотеци „Слово” у Лапову. На иницијативу чланова библиотеке, у оквиру манифестације „Путовање књигом за седам дана”, организовано је књижевно вече на коме су представљена издања СУБНОР-а Шумадије  и Тополе „Ратник слободе Милан Благојевић Шпанац” и „Битке за Тополу”. У препуној читаоници библиотеке, после уводне речи директорке Данијеле Вулићевић, издања су присутнима представили Миодраг Лазић, председник СУБНОР-а Топола као издавач, и аутор књига Игор Петровић, секретар СУБНОР-а Топола, млади истраживач и радник Културног центра у Тополи.

Тематски назив промоције је био „Топола и Опленац – непозната историја”. Највећу пажњу привукли су детаљи који су први пут објављени, као што је борба вођена априла 1941.г. у Наталинцима, када је војска Краљевине Југославије зауставила окупаторку армаду, пружајући жестоки отпор, одбрана Тополе под командом мајора Душана Радовића, места сахране, као и списак погинулих Црвеноармејаца при ослобађању Тополе 1944.г. и њихова ексхумација 1962, тајно склониште на Опленцу из периода 1952. и много других детаља.

Рецензенти књиге „Ратник слободе“, генерал Живомир Смиљковић и пук. проф. Зиројевић су између осталог написали: „Није ни чудо што се Милан родио у овом крају Шумадије, крају буна и устанка, у непосредној близини Вишевца, родног места бесмртног Вожда Карађорђа, престоне Тополе и црвеног Крагујевца.“

Игор Петровић, аутор својеврсне монографије о хероју из два ослободилачка рата Милану Благојевићу Шпанцу, уложио је огроман труд, прикупио мноштво архивске грађе, материјала, фотоса, прегледао огроман број књига како би јавности потпуно расветлио лик народног трибуна.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Лапово

  • pedjaza каже:

    Veoma korisne i poučne knjige. Nadajmo se da će imati ko da ih čita i iz njihovog sadržaja sazna nešto novo vezano za NOR i antifašističku borbu.
    Jedan od efikasnih načina borbe za istinu i protiv lažiranja istorije su i knige, napisane na osnovu relevantnih dokaza i istorijskih činjenica.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.