МАЛИ ЧАС ИЗ ИСТОРИЈЕ У КУШТИЉУ

СУБНОР Града Вршца и Основна школа из Куштиља уз подршку Града Вршца, приредили  су Мали час из историје, посвећен антифашисти Добан Кориолану Беби.

Свечаност је приређена код споменика хероју и мештанима Куштиља, погинулим у борби са нацистима током Другог светског рата.

Директор школе, професор Мирча Болдовина поздравио је присутне бираним речима домаћина, рекавши између осталог:

„И ове године, окупили смо се да освежимо и отргнемо од заборава сећање на Кориолан Добана. Да не постоје мали људи, као ни мала дела, показао је управо својим животом овај храбри млади борац, који је свој живот дао за правду и слободу.

Борба, као што знамо, није била лака, није било лако жртвовати свој живот, али Кориолан је знао да његова борба неће бити узалуд, јер се борио за боље сутра, оних који долазе после њега, за нас.

И зато, са поносом истичем да наша школа носи и носиће његово име, докле год буде оних, који ће се борити за добре и исправне идеје. Ђаци наше школе и њихови наставници знају да цене оно што је Кориолан урадио за своје село, своју земљу..”

Ивана Ранимиров, члан Градског већа задужена за културу, обратила се присутнима поздравом у име Града Вршца и између осталог рекла:

„Други светски рат био је најстрашнији и најкрвавији период XX века, који је изменио историјске токове читавог света.

Борба против фашизма спајала је људе под различитим симболима, различитих националности, вера, култура, политичких система. У Банату је она била херојска, а са собом носи и чини страшан и тужан део историје, који је однео многе младе животе међу којима је и Добан Кориолан, који је као ђак четвртог разреда Учитељске школе у Вршцу ухапшен са групом ђака, а потом и стрељан  6. септембра 1943. године у Петровграду.

Његова пркосна смрт, оставила је траг који не бледи.“

„Имао је само 20 година када су га Немци, са још 160 комуниста и родољуба, у јутро, 6. септембра 1943. године, извели из нацистичког логора у Петровграду и стрељали на стратишту Багљаш.

Тако је скончао свој живот Добан Кориолан Беба, због својих младалачких, слободарских уверења. Због осећања за правду и једнакост у шансама. Због жеље за бољим и животом достојног човека. Због борбе против фашиста. Због храбрости, да са другом Михајлом Крстићем, из суседне Румуније допрема оружје и муницију за јужнобанатске партизане.

Проказан и издат нацистима, ухапшен је у Вршцу, са групом својих вршњака из учитељске школе, 6. фебрура 1943. године, дан уочи свог двадесетог рођендана.  Мучен и злостављан, у тортури по методама злогасног полицајца Јураја Шпилера (Шицер), држао се достојно својим уверењима, јуначки и до краја, не одавши ни једног свог друга.

Кориолан Добан је припадао идеји неустрашивог, вршачког антифашистичког корпуса, предвођеног Жарком Зрењанином Учом.

У априлском рату, 1941. године, зробљено је 29 војника војске Краљевине Југославије румунске националности из Куштиља, који су часно вршили своју војничку дужност. На бранику отаџбине погинуо је Георге Барбу, док је Лазар Патруц стрељан у логору у Немачкој 1945. године непосредно пред ослобођење. Њих 27 вратило се из вишегодишњег заробљеништва”. Овим речима закључио је овај Мали час из историје Драгољуб Ђорђевић, председник вршачког СУБНОР-а.

У спомен на слободаре, венце су положили Град Вршац, ђаци школе са  својим професорима и директором, СУБНОР Града Вршца и представници вршачког СНС.

Куштиљ, 12.2.2021

Општински одбор СУБНОР Вршац