МАНИФЕСТАЦИЈА „VI ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ“

Манифестација „Дани руске културе“ организована је шести пут за редом у периоду од 15. до 25. јануара. Програми су одржавани у Барокној сали Музеја Срема и Холу Историјског архива „Срем“. Организатори Манифестације су: Историјски архив „Срем“ и Регионално удружење српско-руског пријатељства „Срем“. Ову манифестацију су помогли и у великом броју пропратили чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.

Манифестацијa је отворена 15. јануара 2023. промоцијом књиге: „Лингвoкултуролошки концепт ‘Кућа’ у руском, русинском и српском језику“, аутора Лазор Зденка.

Манифестацију је свечано отворио виши саветник Руског дома Георгиј Енгелхардт. О књизи су говорили: Зденко Лазор, аутор књиге, професор руског језика у Гимназији „Сава Шумановић“ у Шиду; Мићо Ђукић, председник Удружења српско-руског пријатељства „Шид“ и др Слађана Миленковић, професорка књижевности на ВСССВПИ „Сирмиум“. У музичком делу проеама наступио је Хор „Ирида“ српско-грчког пријатељства под руководством Александре Гаруновић. Програм је водила Јасна Арбанас. Организатор програма је Историјски архив „Срем“, Удружење српско-руског пријатељства „Шид“ и Регионално удружење српско-руског пријатељства „Срем“.

Шеснаестог јанура је одржано „Вече анимираног филма”. Аутори флмова су били: Валентин Тютерев и Иван Бондаренко а организатор програма Регионално удружење српско-руског пријатељства „Срем“.

Седамнаестог јануара је одржано вече посвећено Националном празнику русина. У програму су учествовала деца која уче русински, тако се могла чути поезија на русинском језику као и композиције класичне музике. Публика је могла да погледа документарни филм „Геноцид и културни етноцид Русина, Карпатске Руси“.

Сутрадан је представљена Изложба фотографија фотоконкурса „Најепша земља“. У Музеју срема постављене су уметничке фотографије изабране на фотоконкурсу „Најлепша земља“. На отварању изложбе публици су се обратили проф. др Мирољуб Милинчић и Дејан Уметић. Музички део програма употпунили су Дечији црквени хор „Светосавци“ под управом ђакона Александра Цигановића и Хор „Ирида“ српско-грчког пријатељства под руководством Александре Гаруновић. Програм је водила Јасна Арбанас. Организатор изложбе је Руско географско друштво.

„Изложба рукотворина Монахиња Манастира Свете Јелисавете из Минска“ одржана је 19. јануара. Монахиње манастира Свете Јелисавете су у Холу Историјско архива „Срем“ организовале продајну изложбу својих рукотворина као и манастирских производа. Изложбу је отворила Јасна Арбанас. Посетиоци су могли да присуствују истог дана до 18:00 часова.      

У склопу манифестације приказан је и Документарни филм о архитекти Николају Краснову „Од заклетве не одступам“ преузет од Руског-географског друштва приказан је у Музеју Срема. Филм прати радали и живот чувеног руског архитекте који је пројектовао многе историјски битне зграде, грађевине у Београду и Србији.

Програм песничке вечери организовала је „Књижевна заједница Сремске Митровице“ Песници Русији. У програму су учествовали песници из Сремске Митровице и њихови пријатељи из других градова. Вече је било испуњено поезијом али и песмом . У музичком делу наступиле су: етно група „Српски дом“ под руководством Иване Маркетановић и женска певачка група КУД-а „Соко“ из Инђије под руководством Миреле Каналић. Програм је водила Мирјана Марковић.

Затим је одржана пројекција играног филма „Небо“. Небо је акциони ратни филм руске авијације из 2021. Који је написао и режирао Игор Копилов о руским војним пилотима у Сирији и обарању Су – 24 2015. изнад турско – сиријског ваздушног простора.

Промоција књиге „Историјска истина и украјинофилска пропаганда“ аутора Кнеза Александара Михаиловича Волконског је отказана због спечености учесника. Као замена за овај програм пуштен је документарни филм о животу Ларисе Богдановић „Последња искра руске царевине“. Филм нам је уступио Никола Богдановић. У музичком делу програма ступио је Хор „Ародиси“ под руководством Исидоре Скуратовић.

Предавање, односно трибина одржана је у препуној сали Музеја Срема. Тема: „Савремена геостратешка политика Србије у јеку руско-украјинског рата“ заинтересовала је многе посетиоце. Пуковник Мирослав Шпановић је након свог излагања разговарао са публиком. Излагању је присуствовао и други секретар Амбасаде Русије у Србији, Михаил Максименко. Програм је водила Јасна Арбанас. Музички увод у тему учинила је певачка група „Полифоник“ под руководством Јованке Иванић.

Програм „Утицај руских композитора на западно-европску културу“. Ученици музичке школе „Петар Крањчевић“ уз менторство професорица Маргите Вујовић и Татјане Танасијевић представили су нам руске композиторе. Поред биографија најчувенијих композитора Русије могле су да се чују и њихове композиције у изведби ове талентоване деце. Ово завршно вече је ставило посебан печат на целокупну манифестацију.

Манифестација „Дани руске културе“ је по шести пут изузетно пропраћена од стране публике. Коментари су углавном позитивни. Програми су били веома пропраћени од стране регионалних медија. Програм је био богат и садржајан захваљујући установама и организацијама окупљених око теме руске културе и народа. Надамо се да ће и следеће године организација бити успешна.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарка