САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844367Укупно посета:
  • 2620897Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СTАЗАМА ШУМАДИЈСКИХ ПАРТИЗАНА

У устаничкој Алији, надомак Раче где је 8. јула 1941. године формиран Други шумадијски партизански одред, када су се окупиле Паланачка, Орашачка и Рачанска чета које су ушле у његов састав одржан је велики народни збор.

На месту где је формиран одред положени су венци од стране делегација: СУБНОР-а Србије, Раче, Крагујевца, Азање, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Аранђеловца, Тополе, Лапова, представника локалних самоуправа Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, СПС-а, СНС-а, Удружења пензионера као и потомака и поштовалаца славних партизана.

На импозантном скупу уз присуство великог броја младих, уз пригодан културно уметнички програм који су извели КУД „Абрашевић“, КУД „Радоје Домановић“ Рача, Жућино јато – Велика Плана, Треће доба – Смедеревска Паланка уз звуке и мелодије партизанских песама који су одлегали шумама слободарског Карађорђевог краја присутнима су се обратили председник СУБНОР-а Рача проф. Тома Домановић, у улози домаћина овогодишње манифестације, председник СУБНОР-а Велика Плана Тирнанић Светомир, члан РО СУБНОР-а Србије и академик, пук. проф. Жељко В. Зиројевић, потпредседник СУБНОР-а Србије који је између осталог рекао:

„Поздрављајући вас у име СУБНОР-а Србије, председника Душана Чукића и Председништва СУБНОР-а Србије из овог бунтовног Карађорђевог краја, краја слободе и слободарства, данас се клањамо сенима легендарних хероја шумадијских партизана: Богосава Марковића, Драгослава Ђорђевића – Гоше, песника Танасија Младеновића, Петра Живића, Славка Зечевића – Владе, Николе Настасовића – Радета и многих других знаних и незнаних партизана који су нам донели слободу. СУБНОР Србије је захваљујући свом руководству постао изузетно препознатљив широм Србије а и даље због својих  патриотских и антифашистичких ставова, борбе за једнакост, праведност и посебно због несебичне љубави према Отаџбини. Јунаци са Гучева, Мачковог камена, Цера, Мојковца, Гласинца, Игмана, Неретве, Сутјеске, Дрвара али и са Кошара, Ђаравице и Паштрика и широм места наше Отаџбине где се бранила слобода живе вечно и бесмртни су.“

Велики народни скуп настављен је уз звуке партизанских песама дубоко у ноћ.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.