САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844354Укупно посета:
  • 2620880Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НАРОД ЈЕ ДАО КОНАЧАН СУД

У организацији Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине, под покровитељством Покрајинске Владе одржан је велики народни скуп бораца, омладине и грађана, на питомој Фрушкој гори, обележавајући 78. годишњицу устанка народа Србије, против највећег зла у двадесетом веку нацифашизма, 7. јула 1941. године.

Устанак који је означио почетак великог народноослободилачког антифашистичког и револуционарног рата у Југославији (1941.-1945.) 7. јули је прилика да се осврнемо и потсетимо те светле прошлости, која је определила будућност. Сам устанак има непролазну историјску вредност. Он је показао, потврдио трајна слободарска и револуционарна хтења, идеале, који су обележили нашу историју, а историја је спознавање прошлости. Народни устанак има цивилизацијски значај, јер је српски народ ушао у светску историју.

„Други светски рат је агресијом Немачке, Италије, Мађарске и Бугарске – априла 1941. године, захватио и простор Краљевине Југославије. Она је у тој агресији била поражена и као држава, вољом нацистичког Трећег рајха, престала да постоји.

Комунистичка партија Југославије, на челу са Јосипом Брозом Титом, која није признала капитулацију земље, организовала је и, само три месеца после слома војске и државе, у лето 1941. године повела устанак, позивајући народе Југославије у народноослободилачку борбу против фашистичког окупатора.

Тим историјским чином отворено је у поробљеној Европи ново ратиште, које ће током 1941.-1945., својим војним победама над заједничким непријатељем, пружити значајан допринос борби и победи антифашистичке коалиције током Другог светског рата. О томе је историјографија већ дала свој суд, иако су данас присутна, и то агресивна, настојања да се тај суд доведе у питање и оспори.

Савез удружења бораца НОР-а је основни чувар тековина крваве антифашистичке борбе, а антифашизам је одредница будућности наше деце и будућих поколења. Зато данас и убудуће морамо да обележавамо 7. јули – Дан устанка народа Србије. У историјском бивствовању Југословенских народа, а српског посебно, устанак против окупатора, који је у лето 1941, организовала, покренула и водила КПЈ, представља крупан догађај антифашистичког покрета и борбе у Другом светском рату.

Морамо да се враћамо 1941. години и почетку устанка, зато што су у овом нашем времену, друштву и историјографији све раније вредности доведене у питање и релатизовани догађаји, процеси, личности, а посебно колаборација, издаја, квислинштво, савезништва, ослободилачки рат, фашизам и антифашизам. За све нас који смо доследни чувари тековина НОР-а и социјалистичке револуције дошла су тешка времена за организовање и деловање, али не и немогућа, рекао је Председник покрајинског СУБНОР-а и Потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић.

Скупу се обратио и представник Покрајинске Владе, помоћник Секретара за социјалну политику и демографију, Жељко Лаиновић, који је са пуно емоција и похвала говорио о НОР-у и раду СУБНОР-а у целини.

Положени су бројни венци и цвеће: Војске Србије, Покрајинске владе, СУБНОР-а АП Војводине, Амбасаде Руске Федерације, СУБНОР-а Брчко, Бијељине и Вуковара и великог броја градских и општинских одбора СУБНОР-а из Војводине. Присутан је био велики број градских и општинских одбора из Војводине, а велик допринос дао је Градски одбор Вршац. На скупу је изведен богат културно-уметнички програм у коме је учествовао хор „Распевани професори“ из Вршца уз пригодне песме и рецитале.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.