САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844367Укупно посета:
  • 2620897Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРБИЈА СВОЈУ ПРОШЛОСТ ЧУВА ЗБОГ БУДУЋНОСТИ

На државној свечаности, поводом обележавања Дана устанка народа Србије у Другом Светском рату говорио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Објављујемо делове из његовог говора.

„Уважене другарице и другови борци, честитам вам на почетку свог обраћања, 4. јули Дан бораца, а уједно ми је задовољство и част, да и вама и свим грађанима Србије, честитам и 7. јули, Дан устанка народа Србије у Другом Светском рату. Смрт фашизму!   Слобода народу!

Данас овде, у оквиру спомен комплекса у Белој Цркви крај Крупња, управо код споменика Жикици Јовановићу Шпанцу, окупили смо се, сви ми који негујемо антифашистичко опредељење српског народа, да на свечан и достојанствен начин, обележимо 78. годишњицу Устанка, догађаја који је по својој садржини и структури, у својој бити, постао звезда водиља Србијанцима на путу слободе у Другом Светском рату, слобода је била и остала најскупља реч у Срба.

Једну искру пламена слободе и правде, упалио је 7. јула 1941. године један младић, момак, опијен славним идеалима борбе против фашизма, апсолвент књижевности, новинар, интелектуалац пре свега, храбар, одлучан и оштроуман револуционар, учесник Шпанског грађанског рата, један од организатора устанка у Западној Србији и Народни херој Југославије Жикица Јовановић Шпанац. Он је својом борбом, убрао најлепше цвеће из слободарско духовне баште свога народа, не прихватајући фашизам као идеологију, не прихватајући капитулацију своје државе и окупацију своје родне груде и свога рода.

ОДГОВОР ОБЕСПРАВЉЕНИХ И ОСРАМОЋЕНИХ

Јулски устанак 1941. године по својој суштини био је само одговор, обесправљених и осрамоћених потомака ратника са Цера, Колубаре, Албаније, Крфа и Вида, Кајмакчалана, одговор синова и кћери оних чији преци ни 1878. ни 1908. ни 1914. нису прихватили ултиматуме и окупацију своје државе. Хици из пиштоља Шпанца били су пуцњи у нешто опасно и опако, пуцњи у новоуспостављени фашистички поредак у Европи, који је претио да до темеља разори цео слободни свет. Овај догађај има вишеструки војни, народни и национални значај, као догађај који је био прекретница и међа у тада окупираној Југославији, у којој се ни прослављене војсковође, ни генерали, славом овенчани у Великом рату, нису усудили да пруже никакав отпор нацистичкој Немачкој и њеним сателитима. Оружани отпор непријатељу пружио је обичан голоруки народ, прикован бедом, муком и сиротињом, обезглављен и осрамоћен издајом своје политичке елите. Зато је, улога КПЈ, да стане на чело Народноослобо-дилачке борбе народа Србије и Југославије, без да улазимо у њену идеолошку и политичку основу, била историјска, и превасходно је све време рата имала карактер антифашистичке борбе и народног ослобођења целокупне територије тадашње Југославије.

Ни један народ, као српски, није доживео у ХХ веку толико смрти и нестајања, да слободно можемо рећи да  је највећи геноцид, извршен управо над српским народом. Оно што туђини, злочинци и окупатори нису успели у Балканским ратовима, у периоду од 1914. до 1918. године, у априлском бомбардовању 1941. и офанзивама током рата, чудним чудом извели су савезници, изузев Русије, у бомбардовању 1944. године…и гле истог чуда у агресији коју су назвали „Милосрдни Анђео“ 1999. а што је била отворена агресија на једну суверену земљу.

Јулским устанком ми симболишемо и борбу за слободу југословенских народа, борбу која по свом карактеру, није била буржоаска, већ народноослободилачка и антифашистичка борба за ослобођење земље, свих њених народа, борба за слободу свих оних и онога, за шта су 27 година пре тога, дати милиони људских живота.

Србија своју прошлост чува због будућности. Из прошлости морамо извући поуке, да нам деобе, свађе, самоуништење и саморазарање националног ткива, више никада нису потребни.

Данас, када су се опет, над нашом земљом, надвиле црне птице злослутнице, када у демографском смислу нестајемо као народ, када нам отимају Косово и Метохију, више него икада потребно нам је национално, државно, народно, духовно и људско јединство, око свих виталних питања,за будућност нашег народа. Државно руководство Србије, води одговорну и мудру политику, базирану на реалним геополитичким циљевима и спољнополитичким условима у оквиру савременог система међународних односа у свету. Задатак свих нас је, да на том путу помогнемо државном руководству Републике Србије, сви, колико год можемо, јер Србија ће бити јака онолико, колико буду били јаки и сложни њени грађани. Само војно јака, економски снажна, политички стабилна, Србија ће бити моћна и ни један непријатељ неће смети да је нападне, а тиме ће представљати и најважнију државу на Балканском полуострву.

Живела народноослободилачка и антифашистичка борба и Дан устанка народа Србије у Другом светском рату. Живела српска војска! Живела Србија!“ – закључио је говор у Белој Цркви, поводом Дана устанка народа Србије у Другом светском рату, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.