САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗЛО НЕ СМЕ ДА СЕ ПОНОВИ

Делегација Србије присуствовала је у Аустрији церемонији обележавања 74. годишњице ослобођења некадашњег злогласног логора смрти у Маутхаузену.

Комеморативна свечаност почела је код спомен-плоче Србима страдалим у логорима Маутхаузена и споменика Југословенима палим у Другом светском рату.

У оквиру логорског комплекса, код централног споменика на Апел плацу, потом је одржана и заједничка комеморација, којој је присуствовало неколико хиљада људи из целог света. Свечаност је почела читањем „Заклетве Маутхаузен” на више језика, а један њен део је прочитан и на српском.

„У Маутхаузену су били заточени, поред антифашиста из 18 земаља из поробљене Европе, и Јевреји, али и Срби. Њих готово 25.000. То место на обали Дунава је за нас Србе, као и за друге народе, највеће мучилиште и губилиште, права масовна гробница. По начину убијања и броју убијених заточеника, Маутхаузен је постао фабрика смрти. И данас, 74 године после победе над нацизмом, фашистичку идеологију препознајемо и одлучно се супротстављамо њеном повампирењу. Не смемо дозволити да се зло које се овде догађало било где више понови“ – казао је Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Да је злогласни логор у Горњој Аустрији био биолошко чистилиште, потврдио је и Милош Бајић, први потомак преживелог заточеника.

„Нацисти су себи дали за право да пресуђују људима у том чистилишту. Говорили су да је немачки народ изнад свих и свега, док су према осталима били равнодушни. Зато је слободарска Европа данас овде да свет још једном подсети на недела која су учињена“ – истакао је Бајић.

Маутхаузен је познат као један од најозлоглашенијих нацистичких логора. Сејао је смрт у Првом светском рату, после и у Другом. Успостављен је 1914, поново активиран 1938. године, а ослобођен 5. маја 1945. године када су америчке снаге ослободиле затворенике.

Маутхаузен се састојао од главног и 48 споредних логора. Током владавине Трећег рајха овде је у притвору држано око 200.000 људи, од којих је половина убијена или је умрла услед тешких услова. Међу страдалницима је било више од 40 различитих националности.

У делегацији из Републике Србије налазили су се и представници СУБНОР-а, заменик председника Видосав Ковачевић и члан Председништва Ратко Слијепчевић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.