Доња Градина

ПИР УСТАША НАД РОДОЉУБИМА

У Спомен подручју Доња Градина обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 мучилишта.

Логор Доња Градина, једно од највећих стратишта јасеновачког логора оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, и био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома нацистичке власти у Хрватској.

Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница.

На основу првих ексхумација, које је урадила државна комисија ФНРЈ, а које је потврдио центар „Симон Визентал“, заклучено је да је у јасеновачким логорима нестало – 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који сада припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 деце.

Венце су положили председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, председница Републике СрпскеŽЖељка Цвијановић и друге личности.

На гробном пољу Храстови служен је помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора. Парастос је служио патријарх српски Иринеј, након чега је упућена јеврејска и ромска молитва.