Шумадија

Шумадија

ЗЛАТНЕ СТРАНИЦЕ ИСТОРИЈЕ

Поводом 9. маја, Градски одбор СУБНОР Крагујевац је у сарадњи са многим удружењима и организацијама оргaнизовао обележавање значајног празника.

На гробници Народних хероја, уз звуке Лењиновог посмртног марша и војне почасти, одата је пошта и положени венци.

Почаст су одале делегације Војске Србије, Крагујевца, СУБНОР-а Србије, Шумадије и Крагујевца, Удружења РМВИ, Удружења војних пензионера, Завичајног удружења „Комови“, Удружења „Мир“ српско – руског пријатељства, СУБНОР-а Кнића, Лапова и Баточине, СПС-а Крагујевац.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије академик Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „СУБНОР Србије као највећа антифашистичка патриотска организација која баштини и чува слободарство са преко 130.000 чланова и председником Душаном Чукићем, борцем од пера и срца за истину, чува образ, част и достојанство Србије.

Хероји 1941 – 45. год, 1992 – 99.год, исписали су златним словима светле странице историје. Резервну земљу немамо а за Србију ћемо бити попут Карађорђа, Танаска Рајића, Милоја Павловића, Даринке Радовић, Живадина Несторовића, Софије Ристић, Милана Благојевића Шпанца, Славка и Миће Зечевића, хероја Милана Тепића и свих знаних и незнаних хероја Отаџбине, хероја са Ђеравице, Проклетија и Кошара, спремни да положимо живот за нашу Србију“.

Посебно треба напоменути да су данас на овај величанствени дан венци положени на спомен обелиске херојима славне Црвене армије на спомен обележју у Опорници, Варошком и Палилулском гробљу.

СУБНОР Крагујевца и Шумадије после вишегодишњег истраживања прикупио сва имена погинулих Црвеноармејаца и припрема спомен обележје са свим именима. У току је припрема нове књиге и спомен обележја које ће СУБНОР Крагујевца и Шумадије подићи током ове године.