Медији

ЧИЈА ЦРНА КОШУЉА?

Не могу да верујем да се и на РТС, у значајној емисији У СРЕДИШТУ ПАЖЊЕ може чути на првом програму радија, 12. децембра 2012. године, песма о томе како се “чува црна кошуља“ (ваљда кад за то дође време фашизма). Је ли то знак да РТС и на овај начин уводи фашизам а не само пропагирањем четништва (Ваш Слободан Г. Марковић).?

Први пут сам песму “La camisa negra“ (Ла камиша негра) чуо почетком 2008. године на Радио Београду. Песма почиње речима – које су скоро исте на талијанском (тенго ла камиша нера  – чувам црну кошуљу).

Пријатељу сам са згражањем рекао да се на јавном сервису РТС-а пушта песма која свакоме иоле информисаном звучи као профашистичка иако је фингирана текстом љубавног садржаја. На следећем сусрету, пријатељ ми донесе све о овој песми са Википедије  (http://en.wikipedia..org/wiki/La_Camisa_Negra).

Није лако пратити учесталост пуштања неке музичке нумере али сам случајно песму Црна кошуља опет чуо 30. новембра 2010. године у 06.15 сати на Двеста двојки Радио Београда (101.8 ФМ).

Издвајам из текста Википедиа: Сонг је добио мешане оцене критике а генерисао је контроверзу када је искоришћен за подршку неофашизму у Италији.

Овај сингл снимио је Јуанес (Хуанес), певач-аутор из Колумбије 2005. године. под насловом КОНТРОВЕРЗА, даље пише: Песма (сонг) је употребљена у Италији за подршку неофашизму због асоцијације “црне кошуље“ са фашистичким црним кошуљама Бенита Мусолинија, и многи посетиоци ноћних клубова са крајње деснице дизали су руку у фашистички поздравкада би та песма била пуштена. Као одговор, медија левог крила и Индyмедиа позивали су на бојкот песме (…).

Милош Богићевић