Штрпце

ЗА СВЕТУ СЛОБОДУ

У Општини Штрпце, на Косову и Метохији, на пригодан начин обележен је Дан ослобођења овога краја.

Свечаност је организована на споменичком комплексу код цркве св.Јована у Штрпцу, где се налазе споменици погинулим ратницима у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, односно борцима у НОБ, као и споменик, погинулим, несталим и киднапованим пре, за време и после НАТО агресије.

После полагања цвећа и одавања поште погинулим и насталим, присутнима се обратио Богољуб Вучић, председник Удружења бораца општине Штрпце. Дао је кратак приказ ратних страхота у поменутим ратовима, нагласивши да су наши ратници и борци дали огроман допринос победама над непријатељима. У тим ратовима извојевано је више сјајних победа, али и уз велике жртве наших ратника и бораца. Подсећајући на 20.новембар 1944. године – Дан када је ослобођен овај крај, Вучић је истакао да је Сиринићка жупа одушевљено дочекала борце ослободиоце и да се већ сутрадан, Првом батаљону Друге косметске бригаде, који је донео слободу овом крају, придружило око 800 наших младића, који су учествовали у завршним борбама за ослобођење наше земље.

У завршном делу свог излагања Вучић је подсетио на дорпинос овога краја у борбама за слободу, нагласивши да су се наши ратници и борци, борили у балканским ратовима, у биткама на Церу, Колубари, Кајмакчалану, на Солунском фронту, на Косову и Метохији, југу Србије, код Брезовице и Севца када је погинуло 15 наших бораца, који су штитили одступницу српској војци, која се повлачила преко Албаније заједно са цивилним становништвом. У Балканским ратовима и Првом светском рату погинуло је више од 150 ратника, а у току НОБ око 30-так бораца из нашега краја. У току НОБ за одмазду због једног погинулог бугарског војника и једног полицајца стрељано је 64 родољуба, а око 60-так су страдали као жртве фашистичког терора.

Наш крај, наши људи, осетили су, и то у великој мери, сву суровост ратних страдања, али су се у свим ратовима држали храбро и поносито, дајући свој допринос укупној борби за слободу своје Србије, закључио је Вучић, подсећајући да је и током бомбардовања погинуло неколико наших бораца, као и да је њих 15-так киднаповано, односно нестало.