САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869785Укупно посета:
  • 2664781Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БРИНЕ ТРКА У НАОРУЖАВАЊУ

Опасност од рата у Европи током ”хладног рата” била је умањена напорима политике разоружања седамдесетих година. Не само захваљујући дипломатији и активностима влада, већ је широких мировних покрета у многим европским земљама.

ОУН је Међународну федерацију антифашиста (ФИР) прогласила „Амбасадором мира“.То је било признање и чланицама федерације антифашиста због искрене и широке посвећености миру и борбе против стационирања нуклеарног оружја средњег домета у Европи.

Прошло је више од тридесет година откако су САД и СССР потписали уговор о разоружању и ненападању. Крај блоковске конфронтације распадом Варшавског пакта допринео је да се војне тензије у Централној Европи у то време значајно редукују. У јесен 2018. Трампова администрација, кршењем уговора о разоружању, одбацила је позитивне ефекте заједничких напора за разоружање.

Истовремено, значајна буџетска средства одобрена су за модернизацију нуклеарног арсенала, а у мају 2020, америчка Влада најавила је нове нуклеарне пробе после паузе од безмало 30 година. Најављено је такође да америчка администрација, не показује никакав интерес за продужење уговора о лимитирању наоружавања под називом „Нови старт“, чије важење истиче у 2021. години.

Не сме се, такође, превидети да се са продором НАТО на исток, размештањем тешког наоружања у Источној Европи и маневром „Штит 2020“, најављеним за ову годину, жели угрозити Руска Федерација. Овакав политички развој ситуације укључује и најаву да ће суспендовати договор из 1992. о „отвореном небу“ који као мера изградње поверења.

ФИР понавља велику забринутост замрзавањем разоружавања. ФИР позива све европске владе да искористе утицај како би се мировни уговори одржали..

Свет вез атомског оружја остаје циљ, a тим пре Европа без нуклеарних бојевих глава. Ми чувамо и оживљавамо наслеђе из 1945 – Никада више рат! – каже се у саопштењу кoје је потписао др Улрих Шнајдер, генерални секретар Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину, чији је угледни и од оснивања члан СУБНОР Србије.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.