САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869784Укупно посета:
  • 2664778Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈЕДИНСТВО  ОРГАНИЗАЦИЈЕ  ПОТВРЂЕНО

Престанком ванредног стања и стварањем услова за јавна окупљања  у седишту СУБНОР-а Србије одржана је седница Председништва у проширеном саставу. Поред сталних чланова позвано је још двадесетпет председника окружних, градских и општинских одбора.

Сви учесници седнице добили су и одштампан једногодишњи Извештај о раду организације и план рада за 2020. годину, а на поклон монографију о седамдесет година постојања СУБНОР-а „Стазе родољубља“, аутора генералштабног пуковника Зорана Јаковљевића те друго допуњено издање књиге “Сремски фронт“ из 1987, аутора пуковника професора историје Драгољуба Тмушића. Подељена је и књига „Поглед у пакао“, аутора Владана Пантића – сведочанство о злочину четника у Вранићу.

Посебно су на седници поздрављени: потпуковник Драгутин Димчевски – херој са Кошара, недавно одликован од председника Републике Србије Александра Вучића Орденом белог орла са мачевима другог степена, председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан као и борци НОР-а Михајло Мирковић и Зденко Дупланчић.

На почетку седнице минутом ћутања одата је пошта преминулим друговима: генералу др примаријусу Браниславу Бацку Поповићу потпредседнику СУБНОР-а Србије, генералу Милану Даљевићу, Томи Крсмановићу – борцу 37. санџачке дивизијие и 240-торици суграђана који су изгубили битку са Корона вирусом.

Председавајући седници генерал Видосав Ковачевић заменик председника, поздравио је присутне у своје и у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића.

У веома згуснутој агенди седнице, која је била и припремна седница пред Изборну скупштину СУБНОР-а Србије, највише се дискутовало о изменама и допунама Статута СУБНОР-а Србије.

Статут, као највиши правни акт организације, мора у свему да буде сагласан са нашим матичним Законом о удружењима и Законом о правима бораца.

Из тог разлога пре четири месеца формирана је експертска радна група која се више пута састајала и кориговала неке одредбе, све у циљу законитог, ефикасног и успешног рада организације у наредном периоду.

Како би се добио што квалитетнији текст, предлог измена и допуна Статута послат је нашим одборима у локалу који су допринели веома конструктивним предлозима, како да се уреде поједине области документа.

Значајно је напоменути да је одлучено да сви статути локалних организација (покрајински, окружних, градских и општинских) морају бити усаглашени са Статутом СУБНОР-а Србије, а у јавном иступању организација морају се представљати као „СУБНОР Србије…назив територијалне јединице.

Председавајући, генерал Видосав Ковачевић изнео је предлог о броју и распореду делегата за предстојећу Изборну скупштину.

Усаглашено је да из сваког дела Републике Србије мора бити представника, али да треба водити рачуна и о финансијском плану седнице, јер су нам средства ограничена.

Председништво је једногласно усвојило Предлог измена и допуна Статута, Извештај о четворогодишњем раду СУБНОР-а Србије и предлог плана рада за наредни четворогодишњи период, као и предлог о броју и распореду делегата по општинским, градским, окружним и покрајинским одборима за предстојећу Скупштину.

Предложено је да Изборном скупштином председава друг Мирољуб Стојчић председник окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа, што ће бити дато делегатима седнице на гласање.

За датум одржавања Изборне скупштине одређен је 18. јун 2020. године.

Посебно питање о коме се такође дискутовало, било је питање имовине СУБНОР-а Србије – њен статус данас, после свих друштвено политичких промена у последњих 30 година.

Како СУБНОР-у не мањка врсних кадрова правне струке одлучено је да ће и то бити једно важно питање на којем ће се активно радити у наредном периоду, како би СУБНОР знао чиме располаже и како да обезбеди финансирање својих локалних одбора.

Овај проблем мора да реши СУБНОР Србије у дијалогу са надлежним органима Републике Србије.

Оцена свих учесника је да је седница у проширеном саставу била веома плодотворна и потребна, те да је изузетно допринела хомогенизацији  СУБНОР-а Србије којем изнад свега треба јединство и другарски и колегијални рад.

Пут седамдесет година успешног и активног постојања и деловања је иза нас.

Пред нама је, надамо се, веома дуг период, јер антифашизам, патриотизам и слободарство које баштинимо немају алтернативу.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.