САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800928Укупно посета:
  • 2523880Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЛАЖИ ПРЕТХОДИЛЕ РАКЕТАМА

СУБНОР Србије се, писмом председника Душана Чукића, обратио Међународној организацији антифашиста ФИР која са седиштем у Берлину окупља близу 60 националних удружења.

Од председника Вилмоша Хантија и генералног секретара др Улриха Шнајдера затражили смо да се ФИР изјасни о ракетном нападу НАТО са и садашњим последицама на СР Југославију, претежно на Србију, пре две деценије.

Међународна федерација антифашиста је одговорила:

”Пре 20 година свет је постао сведок агресије НАТО на Југославију. Почело је са лажима о ”геноциду на Балкану”. Немачки министар иностраних послова чак је говорио да се мора спречити ”нови Аушвиц”.

У ствари, постојале су насиље и тензије на Балкану после подршке, посебно Немачке, свим сепаратистичким покушајима у бившој Југославији, без обзира на политичке последице. Међутим, уместо да раде на очувању мира и стабилности у региону, авиони НАТО су бомбардовали престоницу Србије, Београд, 24. марта 1999. године, без мандата Савета безбедности Уједињених нација и без објаве рата.

То је такође био први агресивни рат армије Немачке од 1945. године. Напади су мање усмерени на војне циљеве него на инфраструктуру земље.

Велики број цивила је погинуо током бомбардовања. Слике овог рата у Србији видљиве су и данас.

Овим поводом, СУБНОР је упутио поруку ФИР-у и организацијама у њеном чланству: ”Потсећамо на тужну чињеницу да је близу 3.000 особа погинуло у злочиначкој акцији, међу којима више од 30 деце. Скоро цела инфраструктура је разорена бомбама са осиромашеним ураном, школе, болнице, дечији вртићи, електро-мрежа и читави блокови стамбених зграда. Чак ни сада, две деценије касније, не можемо схватити како је неко тако моћан и уједињен, могао одлучити да предузме тако безобзиран корак. СУБНОР Србије ће, као и сав наш народ, обележити са жаљењем дане када су ”демократске и цивилизоване организације” слале смрт једној од најстаријих држава Европе.

Сматрамо да ФИР, као центар антифашизма, у овом тешком тренутку не само за нас, треба да истакне моралну подршку тако да се овако бруталан напад не би никад више догодио. Бићемо вам захвални, уверени да мир мора преовладати свугде и по сваку цену, у интересу хуманости. Ми већ плаћамо цену због тона убилачког урана са несагледивим последицама”.

ФИР као кровна организација ветерана и антифашиста данашњице придружује се апелу СУБНОР-а Србије и наставиће мирољубиву политику у том смислу”.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Sunny
05:4119:31 CEST
MonTueWed
23/8°C
16/11°C
23/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.