САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ШИРОК КРУГ ПРИЈАТЕЉА САБОРАЦА

СУБНОР Србије, чувар и настављач традиције Народноослободилачког рата и бастион антифашизма, има изванредно развијену међународну сарадњу у којој учествује и више бивших дипломата високог ранга.

Констатујући велики углед СУБНОР-а Србије, Комитет за међународну сарадњу је на седници под председавањем Драгомира Вучићевића, усагласио ставове о учешћу и организовању више значајних сусрета борачких и антифашистичких организација из региона и Европе.

У Москви је крајем марта ове године одржано међународно саветовање председника 69 борачких организација из земаља чланица антихитлеровске коалиције и других антифашистичких удружења, повезано са обележавањем Дана победе. Присуствовали су и председници сродних организација из свих бивших југорепублика, СУБНОР Србије је представљао Душан Чукић. Председник СУБНОР-а је добио почасно место у обраћању скупу, после уводничара, ген. армије Мојсејева и шефа администрације председника Русије Сергеја Иванова. Наш представник је истакао значај ослободилачке борбе и улоге партизана у Другом светском рату а део излагања је био посвећен активностима и условима у којима делује СУБНОР. Претставнику СУБНОР-а уручена је Медаља победе са дипломом, високо признање поводом 70. годишњице победе над фашизмом.

Делегација инвалида СУБНОРА Црне Горе, која је била је у посети Удружењу ратних и мирнодопских инвалида Србије, посетила је СУБНОР Србије и имала корисне разговоре у којима су учествовали Душан Чукић и Драгомир Вучићевић, челници Председништва и Комитета за међународну сарадњу СУБНОР-а Србије.

Драгомир Вучићевић је информисао о припремама за одржавање Генералне скупштине Светске федерације бивших бораца (WVF/FMAC) која се одржава почетком септембра у Пољској (Сопот), када ће се, поред осталог, бирати председник те значајне асоцијације. Генерална скуштина ће на достојан начин обележити јубиларну 70. годишњицу од потписивања Повеље УН. Председник Комитета је изнео нацрт текста о  плановима за активнији рад Светске федерације бивших бораца, посебно када се ради о доприносу очувању мира у свету. Комитет је прихватио предлог да за новог председника  WVF/FMAC-а подржимо садашњег заменика председника,  Дан-Виго Бергтуна из Норвешке. На маргинама овог скупа треба обавити што је могуће више билатералних разговора и размена мишљења са појединим удружењима које учествују на Генералној скупштини, закључено је на седници Комитета.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    SUBNOR Srbije već decenijama unazad uživo visok stepen poštovanja u svetskom antifašističkom pokretu. To pokazuju brojni međunarodni skupovi te vrste. Doprinos Srbije i Jugoslavije u slamanju fašizma se više vrednuje od strane boračkih i antifašističkih organizacija drugih zemalja, nego od strane mnogih na ovim prostorima.
    Oni koji uporno nastoje da omalovaže ulogu NOVJ (predvođenu KPJ i Josipom Brozom Titom) u Drugom svetskom ratu, neka samo obrate pažnju kakva je pozicija SUBNOR-a Srbije u međunarodnim antifašističkim asocijacijama i neka se zapitaju zašto tamo nema ni jedne organizacije pobornika četničkog ili nekog drugog kolaboracionističkog pokreta.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.