САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВИ ЗАМАЈАЦ ЗА РАД

Организација СУБНОР-а у Војводини је спремна, као и сви чланови велике породице бораца у Србији, новим замајцем још више и боље да унапреде рад. Ово је речено у Новом Саду на седници Покрајинског одбора којој је председавао Светомир Атанацковић. У раду су учествовали и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и члан Председништва Видосав Ковачевић.

Седница је протекла садржајно и примерено времену и друштвеним приликама. Душан Чукић је говорио и о реваншистима, лажима и клеветама упућеним антифашистичкој борби, са циљем слабљења и умањења снаге СУБНОР-а и његових преко 100.000 чланова и улоге у друштву. Закони који су донели пометњу у регистровању преко 868 разноразних, тзв. „ветеранских удружења“, стварању некаквих „кровних“ организација, њиховом повезивању и саборовању у појединим крајевима Србије (Панчеву, Београду итд.) омогућавају на неки начин дисквалификацију СУБНОР-а који траје безмало 70 година.

Жеља да СУБНОР нестане немогућа је политичким средствима, али је могућа финансијским путем. Наша организација се мора изборити са свима који желе да прекрајају историју и историјске чињенице, активним радом и супротстављањем свим облицима лажи, посебно код млађег нараштаја. Мора се уложити свакодневна брига о очувању идентитета наше организације, а то се може постићи на више начина – семинарима са младима, округлим столовима и предавањима о НОП и НОР-у, а посебно утицај на младе да приступају и учлањују се у СУБНОР.

Кроз дискусије, бројне и на нивоу тренутка, биле су бројне и адекватне пре-доченој ситуацији. Градски и општински одбори СУБНОР-а у Војводини изражавају огорченост према локалној самоуправи у односу на СУБНОР, посебно због финансирања и неучешћа на обележавањима значајних датума из Другог светског рата.

СУБНОР се труди да подмлади чланство, да тековине и историју имају коме оставити. Говорили су и о томе: Бранко Накончић из Српске Црње, борац са пушком у руци од 1942. године, Владимир Вуксановић из Инђије, носилац Партизанске споменице 1941, Момо Милошевић из Руме и други.

У овој години јубилеја, прослављена је 70. годишњица Сремског фронта, где је из Војводине присуствовало више од 1.200 бораца, грађана и омладине. Прослављена је 70. годишњица велике победе над фашизмом уз одржавање свечаних академија, округлих столова и других манифестација у свим општинским и градским организацијама СУБНОР-а. Централна прослава је одржана у Новом Саду академијом у Дому војске Србије.

У току су припреме за обележавање 74.годишњице од дизања устанка народа Србије 7. јула – традиционално за Војводину на Иришком венцу код Споменика „Слобода“. Обележавање 4. јула Дана борца, биће спроведено на нивоу општинских и градских удружења СУБНОР.

Одбор СУБНОР-а АП Војводине је потврдило избор Јове Барошчевића у Председништво.

На седници је вођен разговор о недавно донетој „декларацији“ у Скупштини града Новог Сада о „злочинима комуниста током 1944. године“ у тзв. Рајиној шуми. Дат је задатак Градском одбору СУБНОР-а Нови Сад да писменим путем тражи текст декларације од Скупштине како би СУБНОР могао реаговати.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Војводина

  • pedjaza каже:

    Uprkos nastojanjima mnogih da na sve moguće načine umanje značaj i ulogu SUBNOR-a, SUBNOR uspešno odoleva svim tim udarcima, postaje bogatiji novim kolektivnim i pojedinačnim članovima, organizuje brojne manifestacije antifašističkog i slobodarskog karaktera i uzima učeće u manifestacijama takvog tipa koje organizuju drugi.
    Borbeni mentalitet članova najmasaovnije boračke i antifašističke organizacije u Srbiji, neće dozvoliti njenu diskreditaciju i izopštavanje. Naprotiv, što više pokušavaju da je slome, ona je sve jača.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.