САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

САМО ЗАЈЕДНО ДО ОПШТЕГ СПАСА

У организацији левичарских политичких партија и покрета из земаља Европске уније и Латинске Америке, у Бриселу је  одржан дводневни „Народни самит“, као паралелни форум уз већ традиционалне годишње сусрете европских парламентараца и интелектуалаца, који сваке године заједнички разматрају актуелне преокупације  и проблеме и свету.

У центру пажње била је ситуација у Венецуели након санкција и грубог мешања САД, у њене унутрашње послове срачунатог на дестабилизацију револуционарног режима кога, после смрти Хуга Чавеза, наставља председник Николас Мадуро.

Њему је изражена солидарност и подршка целокупне левице из Европе и Латинске Америке. Уз то су разматрана и сва друга актуелна питања у свету, посебно све већа агресивност САД и НАТО, јачање имепријализма и неоколоналијазма у свету као и алтернативе актуелном анархолиберализму који постаје доминантна тенденција у свету без обзира на све негативне последице (неједнакост земаља и региона, све веће социјалне разлике, сиромаштво) које прогресивне снаге у свету све оштрије осуђују.

Након низа народних манифестација солидарности и подршке Венецуели и Латинској Америци уопште, које су биле организоване у Конгресном центру и на улицама Брисела, са много застава и транспарената, скуп је усвојио  декларацију у којој су изнети и образложени ставови, оцене и захтеви у вези скоро свих актуелних међународних питања, почев од ратова на Блиском истоку, посебно у Ираку, Либији и Сирији, као и у Украјини.

Овом великом међународном скупу присуствовали су и пријатељи Венецуеле из Србије.  

На пленарним седицама у Конгресном центру било је присутно око хиљаду народних представника из 43 земље Европе и Латинске Америке, а на главној манифестацији, митингу у највећој бриселској катедрали, више од 1.500 присутних. На митингу су говорили ћерка  Ернеста Че Геваре  и актуелни председник Еквадора, Рафаел Кореа, у својству председaвајућег Заједнице латино-америчких држава.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Солидарност

  • pedjaza каже:

    Ovaj samit je imao mnogo veći značaj nego što mu je većina medija posvetila pažnju.
    Treba pomenuti da je među predstavnicima 346 organizacija iz 43 zemlje, iz Srbije su bila četvoročlana delegacija Novog komunističkog pokreta Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugosloavije.
    Prvog dana rada organizovan je miting na kom je učestvovalo više hiljada ljudi na ulicama Brisela, a skup je počeo ispred biste Simona Bolivara u blizini „Severne železničke stanice“ u Briselu. Drugog dana samita bio je priređen veliki završni skup na kom su kao počasni gosti bili prisutni predsednik Ekvadora, Rafael Korea, podredsednik Venecuele, Horhe Areaza i potpredsednik Kube, Migel Dijaz-Kanel. Na samitu su govorili istaknuti predstavnici političkih partija i pokreta, kao i intelektualci iz raznih zemalja, u prvom redu Latinske Amerike i Kariba.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.