Међународна сарадња

СВЕ У КОРИСТ ОТАЏБИНЕ

Разграната међународна сарадња и велики углед у свету, међу најутицајнијим и најмногобројним организацијама ветерана, СУБНОР-а Србије у протеклој години доказ је сталног настојања да се потврђују и шире акције у корист наше отаџбине.

Ово је, поред осталог, константовано на седници Комитета за међународну сарадњу који је под председништвом амбасадора Драгомира Вучићевића расправљао о активностима у прошлој години и плану рада за 2016.

Чланови Комитета су, уз учешће председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, високо оценили акције спроведене током задњих дванаест месеци, наглашавајући да је у питању континуитет рада заснован на темељним принципима наше борачке организације и настојања да се идеја слободарства и антифашизма развија и кроз богату и свеобухватну сарадњу са низом компетентних међународних асоцијација попут Светске федерације ветерана ФМАК са седиштем у Паризу и Међународна федерација покрета отпора и антифашиста ФИР чија је централа у Берлину. У оба удружења, која окупљају највећи број националних организација широм света, наши представници су у свим приликама примљени са поштовањем и њихови предлози, засновани на познатим принципима СУБНОР-а и Србије као државе, у већинском одлучивању бивају прихватани.

Током прошле године, која је карактеристична по прослави седме деценије победе антифашистичке коалиције у Другом светском рату, највиши представници СУБНОР-а репрезентовали су нашу организацију и на многим међународним скуповима посвећеним слободарству и миру и прогресу.  Посебно је било окупљање које је у Москви организовао Сверуски савез ветерана, а у склопу јубилеја у Београду је изасланик председника Руске Федерације Владимира Путина уручио СУБНОР-у Србије високо признање – Спомен медаљу за допринос чланова наше организације, бораца Народноослободилачког рата, у сламању фашистичке хитлеровске окупаторске армаде.

На међународном плану СУБНОР је током 2015. имао и више билатералних сусрета са сличним организацијама из више европских држава, а посебна пажња је поклоњена контактима у региону.

У истом правцу, не одступајући од намере да својим акцијама доприноси општем бољитку Србије и у спољној политици, СУБНОР ће наставити и поред тога што услови финансијске природе онемогућавају квалитетан и истрајан рад.

Учесници у дебати на седници Комитета су нарочито нагласили да у све заоштренијим односима на планети не треба одступати од наше вишегодишње намере да и бивши борци и њихови потомци, симпатизери, сви људи добре воље, антифашисти не дају допринос смиривању страсти и спрече добрим намерама изражене неспоразуме и сукобе. Тим пре што организација, која у својим редовима има и прекаљене ратника, изузетно добро зна какве страхоте доносе неспоразуми из којих израстају сукоби.