САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813555Укупно посета:
  • 2545378Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВЕ У КОРИСТ ОТАЏБИНЕ

Разграната међународна сарадња и велики углед у свету, међу најутицајнијим и најмногобројним организацијама ветерана, СУБНОР-а Србије у протеклој години доказ је сталног настојања да се потврђују и шире акције у корист наше отаџбине.

Ово је, поред осталог, константовано на седници Комитета за међународну сарадњу који је под председништвом амбасадора Драгомира Вучићевића расправљао о активностима у прошлој години и плану рада за 2016.

Чланови Комитета су, уз учешће председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, високо оценили акције спроведене током задњих дванаест месеци, наглашавајући да је у питању континуитет рада заснован на темељним принципима наше борачке организације и настојања да се идеја слободарства и антифашизма развија и кроз богату и свеобухватну сарадњу са низом компетентних међународних асоцијација попут Светске федерације ветерана ФМАК са седиштем у Паризу и Међународна федерација покрета отпора и антифашиста ФИР чија је централа у Берлину. У оба удружења, која окупљају највећи број националних организација широм света, наши представници су у свим приликама примљени са поштовањем и њихови предлози, засновани на познатим принципима СУБНОР-а и Србије као државе, у већинском одлучивању бивају прихватани.

Током прошле године, која је карактеристична по прослави седме деценије победе антифашистичке коалиције у Другом светском рату, највиши представници СУБНОР-а репрезентовали су нашу организацију и на многим међународним скуповима посвећеним слободарству и миру и прогресу.  Посебно је било окупљање које је у Москви организовао Сверуски савез ветерана, а у склопу јубилеја у Београду је изасланик председника Руске Федерације Владимира Путина уручио СУБНОР-у Србије високо признање – Спомен медаљу за допринос чланова наше организације, бораца Народноослободилачког рата, у сламању фашистичке хитлеровске окупаторске армаде.

На међународном плану СУБНОР је током 2015. имао и више билатералних сусрета са сличним организацијама из више европских држава, а посебна пажња је поклоњена контактима у региону.

У истом правцу, не одступајући од намере да својим акцијама доприноси општем бољитку Србије и у спољној политици, СУБНОР ће наставити и поред тога што услови финансијске природе онемогућавају квалитетан и истрајан рад.

Учесници у дебати на седници Комитета су нарочито нагласили да у све заоштренијим односима на планети не треба одступати од наше вишегодишње намере да и бивши борци и њихови потомци, симпатизери, сви људи добре воље, антифашисти не дају допринос смиривању страсти и спрече добрим намерама изражене неспоразуме и сукобе. Тим пре што организација, која у својим редовима има и прекаљене ратника, изузетно добро зна какве страхоте доносе неспоразуми из којих израстају сукоби.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    SUBNOR Srbije je je jedna od organizacija koja na najbolji način predstavlja našu zemlju u svetu. Priznata i ugledna, uspela da je mnogo puta izrazi svoje uporno nastojanje za očucanje mira, međunarodne saradnje, dobrih odnosa i negovanje antifašizma.
    Delovanje SUBNOR-a dosta prevazilazi okvire jednog udruženja, odnsno nevladine organizacije, kakav formalni staus on ima u Srbiji. Sa dobro razrađenim metodama, cenjenim ljidma, bivšim borcima i drugim uglednim ličnostima u svojim redovima, nesumnjivo je da će se ovakva pozitivna praksa nastaviti i u budućnosti.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
31°
Ведро
05:5219:28 CEST
НедПонУто
min 21°C
33/19°C
34/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.