САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826876Укупно посета:
  • 2580833Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

НЕ МОЖЕ СВАКО НА СВОЈУ РУКУ

Међународна сарадња СУБНОР-а Србије је врло развијена и разграната, нарочито задњих година, па не може сваки од одбора на своју руку, без поштовања општих правила и мимо највиших по статутарним одлукама форума организације у држави, да води сопствену кампању, организује сусрете, уговара свечаности, удружује се, потписује уговоре и на разне друге начине самоиницијативно представља преко 135.000 чланова ван наших граница.

Овим се ни на који начин не спутавају, нарочито међугранична сарадња и са сличним или приближним по определењу антифашистичким организацијама изван наше земље са којима иначе СУБНОР Србије има већ установљене контакте и програмски раније договорене планове сарадње, па је и у таквим случајевима неопходна координација о даљим евентуалним циљевима, намерама и потезима.

Најпре преко окружних одбора, потом Покрајинског у Војводини и на Косову и Метохији, да би они иницијативу са мишљењем о сврсисходности предлога упутили на разматрање и одлучивање Комитету за међународне односе и потом Председништву СУБНОР-а Србије. То је прави и једини пут како се може поступати у заједничкој и јединственој организацији као што је СУБНОР Србије.

О овој теми је Комитет за међународну сарадњу, под председништвом амбасадора Владимира Бабшека Орешковића, био приморан још једном да расправља због више различитих потеза појединих одбора (општинских и градских, којима су достављени и писменим путем закључци) да на своју руку, не консултујући више органе, одлазе на скупове ван Србије и не зна се чије статутарне и програмске циљеве заступају и у чије име таквим начином репрезентују рад СУБНОР-а који је, такав какав јесте, једино постојећи, признат и препознат и код нас и у свету.

Комитет је високо оценио и недавно одржан Скуп антифашиста Балкана у Београду као највиши мировни домeт и допринос разумевању које се постиже окупљањем и конкретним отвореним разговорима, о чијој ће садржини бити обавештене и све владе из чијих су држава у главни град Србије, одазивајући се позиву нашег СУБНОР-а, стигле делегације ветеранских организација жељних да на југу Европе не буде више неспоразума и изазивања конфликата ради туђих интереса.

Иначе, председнику и руководству СУБНОР-а Србије и даље стижу честитке учесника, колективне и појединачне, са израженим задовољством политичким и домаћинским пријемом у Београду и предлогом да се први скуп такве врсте претвори у сталну праксу у име мира и чврстог повезивања народа и земаља.

Импресиван утисак на учеснике оставила је и Гарда Војске Републике Србије, која је наредбом Врховног команданта Председника Републике Александра Вучића, увеличала церемонијал одавања почасти ослободиоцима у Другом светском рату, југословенским партизанима и совјетским Црвеноармејцима.

Сусрет антифашиста Балкана добија признања и од наше политичке и друштвене јавности, а имао је велики одјек и у медијима која, иначе, нису превише и надаље наклоњена СУБНОР-у Србије као специфичној патриотској традиционалној антифашистичкој организацији.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.