Међународна сарадња

НЕ МОЖЕ СВАКО НА СВОЈУ РУКУ

Међународна сарадња СУБНОР-а Србије је врло развијена и разграната, нарочито задњих година, па не може сваки од одбора на своју руку, без поштовања општих правила и мимо највиших по статутарним одлукама форума организације у држави, да води сопствену кампању, организује сусрете, уговара свечаности, удружује се, потписује уговоре и на разне друге начине самоиницијативно представља преко 135.000 чланова ван наших граница.

Овим се ни на који начин не спутавају, нарочито међугранична сарадња и са сличним или приближним по определењу антифашистичким организацијама изван наше земље са којима иначе СУБНОР Србије има већ установљене контакте и програмски раније договорене планове сарадње, па је и у таквим случајевима неопходна координација о даљим евентуалним циљевима, намерама и потезима.

Најпре преко окружних одбора, потом Покрајинског у Војводини и на Косову и Метохији, да би они иницијативу са мишљењем о сврсисходности предлога упутили на разматрање и одлучивање Комитету за међународне односе и потом Председништву СУБНОР-а Србије. То је прави и једини пут како се може поступати у заједничкој и јединственој организацији као што је СУБНОР Србије.

О овој теми је Комитет за међународну сарадњу, под председништвом амбасадора Владимира Бабшека Орешковића, био приморан још једном да расправља због више различитих потеза појединих одбора (општинских и градских, којима су достављени и писменим путем закључци) да на своју руку, не консултујући више органе, одлазе на скупове ван Србије и не зна се чије статутарне и програмске циљеве заступају и у чије име таквим начином репрезентују рад СУБНОР-а који је, такав какав јесте, једино постојећи, признат и препознат и код нас и у свету.

Комитет је високо оценио и недавно одржан Скуп антифашиста Балкана у Београду као највиши мировни домeт и допринос разумевању које се постиже окупљањем и конкретним отвореним разговорима, о чијој ће садржини бити обавештене и све владе из чијих су држава у главни град Србије, одазивајући се позиву нашег СУБНОР-а, стигле делегације ветеранских организација жељних да на југу Европе не буде више неспоразума и изазивања конфликата ради туђих интереса.

Иначе, председнику и руководству СУБНОР-а Србије и даље стижу честитке учесника, колективне и појединачне, са израженим задовољством политичким и домаћинским пријемом у Београду и предлогом да се први скуп такве врсте претвори у сталну праксу у име мира и чврстог повезивања народа и земаља.

Импресиван утисак на учеснике оставила је и Гарда Војске Републике Србије, која је наредбом Врховног команданта Председника Републике Александра Вучића, увеличала церемонијал одавања почасти ослободиоцима у Другом светском рату, југословенским партизанима и совјетским Црвеноармејцима.

Сусрет антифашиста Балкана добија признања и од наше политичке и друштвене јавности, а имао је велики одјек и у медијима која, иначе, нису превише и надаље наклоњена СУБНОР-у Србије као специфичној патриотској традиционалној антифашистичкој организацији.