САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863918Укупно посета:
  • 2655532Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НЕ ДИРАЈТЕ ИМЕ ХЕРОЈА!

У настојању да одбране име свога града, антифашистичке организације из Зрењанина, приредиле су трибину посвећену просветитељском и слободарском делу Нарoдног хероја Жарка Зрењaнина Уче, чије име град носи од 1945. године.

Непосредну подршку овом скупу дао је СУБНОР Србије и Војводине.

За ову прилику, аутори Слободан Фаи и Бранислав Маркуш, у продукцији Радничког видео клуба Зрењанинског социјалног форума, сачинили су документарни филм о славном Учи, проткан ставовима и мишљењима обичних грађана, историчара и интелектуалаца из Зрењнанина, Панчева, Београда, Новог Сада и Вршца и подухватима спортиста, у циљу очувања поносног  имена града.

На трибини је говорио политиколог, Мирослав Самарџић истакавши да у Зрењaнину постоје далеко важнија питања данашњице, па стога и пресудна  животна питања будућности, која тиште грађане, попут пристојног живота, запошљавања младих и решавања проблема пијаће воде, те да се иза иницијативе за промену имена града, крије намера да се поништи чињеница да је град стекао пуни статус и афирмацију у време социјалитичког прогреса, те да се затре траг стицања иметка “тајкуна”, чија, у ту сврху новоскована удружења, стоје иза покренуте иницијативе.

Самарџић је потсетио да су се о овм питању грађани Зрењанина већ изјаснили на Референдуму још 1992. године, те да и у овом тренутку, више од 75% становника града стоји на становишту да име не треба мењати, што потврђују и учестало спровођене анкете.

Драгољуб Ђорђевић, члан Председништва СУБНОР Србије и подпредседник СУБНОР АПВ, у сагласју са председником СУБНОР Србије, Душаном Чукићем, истакао је, између осталог, да одбрана имена града Зрењнаин, није само питање очувања тог имена, већ је то цивилизацијско питање антифашизма и питање које се не дотиче само становника Зрењнаина, већ је то питање очувања баштине антифашизма народа Србије, у коју је Жарко Зрењнин Уча, уткао целопно своје биће, приневши на олтар слободе свој живот.

Андрија Поповић, историчар, докторант на филозофском факултету у Новом Саду, сачинио је студију о околностима и намерама иницијатора за промену имена Зрењнанин, аргументима његове генерације за опстанак имена града и жељу да вредни и образовани остану у Србији и сачувају своју слободну и слободољубиву домовину у условима достојним за живот младих људи и људи уопште, за шта су спремни да се боре.

Куриозитет је, да је стицајем ненамерних околности, Трибина приређена у делу града, познатом под именом Багљаш, готово на месту својевремене масовне гробнице из Другог светског рата, у коју су нацисти бацали побијене родољубе и где су од 1942. до 1944. године била похрањена и тела Жарка Зрењанина Уче и Страхиње Стефановића, након страдања у епском окршају са седам стотина припадника фолксдојчерске дивизије „Принц Еуген“ у селу Павлиш код Вршца, у ноћи, 4. новембра 1942. године, уочи несуђеног одласка Зрењaнина на Прво заседање АВНОЈ-а у Бихаћу.

Чланови СУБНОР Вршца положили су венац пред монументалним спомеником Жарку Зрењaнину, који је 1952. године, у присуству више десетина хиљада грађана, открио председник Јосип Броз Тито.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.