Међународна сарадња

„ХВАЛА ВАМ, БРАЋО СРБИ!“

У Москви су, у палати вишедеценијског Музеја руске иконе, одјекивале овације и громогласни узвици ”Хвала вам, браћо Срби!” кад се на свечаности поводом јубелеја председника Сверуске организације ветерана генерала армије Михаила Мојсејева за говорницом појавио почасни гост председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Поздрави су упућени нашем народу и нашој држави због топлог пријема председника Руске Федерације Владимира Путина, који је приликом званичне посете на позив председника Републике Србије Александра Вучића, приређен у Београду и том приликом, између осталог, потписано више значајних и стратешких договора.

Иначе, веома агилни генерал армије Михаил Мојсејев је прославио осамдесети рођендан и као доктор наука, универзитетски професор, посланик, задњи министар одбране и начелник Генералштаба оружаних снага СССР ужива изузетан углед у својој земљи и свету не одустајајући од антифашистичке борбе и уједињавања свих прогресивних снага у спречавању повратка на јавну сцену рушитеља мира и нестабилности.

О томе су на свечаности, посебним порукама, сведочили изасланици председника Путина, министра одбране и начелника Генералштаба оружаних снага и свих родова војске Руске Федерације, министри, актуелни политичари попут Генадија Зјуганова, угледни интелектуалци, јавни радници, светски признати уметници.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је, док је уз њега за говорницом стајао генерал Михаил Мојсејев, честитао слављенику јубилеј и више пута прекидан дуготрајним аплаузом, између осталог рекао:

”СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова је друга по бројности антифашистичка патриотска организација у Европи, одмах иза Русије. Баштини победу са савезницима и партизанским јединицама у Другом светском рату и свим снагама се бори за мир, правду и очување суверенитета и самосталности широм планете, не прихвата снагу топуза и страни диктат.

Због тога и имамо добру сарадњу са Савезом ратних ветерана Русије и Међународном федерацијом антифашиста. Подржавамо став наше државе да будемо војно неутрални и прикључимо се заједници европских народа не одустајући од старих пријатеља. Прихватајући и речи председника Путина у Београду да Русија и Србија нису пријатељске земље, Русија и Србија су братске земље.

Председник Путин је и због тога, због големих заслуга, уручио нашем председнику Александру Вучићу огромно признање Руске Федерације – Орден Александра Невског.

У Савету безбедности Русија је спречила британски предлог да нас прогласе геноцидним народом, а Република Србија неће уводити, без обзира на тешке притиске, санкције Русији. Братски је однос кад се не признаје наметнута силом лажна држава у Приштини и тражи поштовање међународног права и Резолуција 1244 ОУН по којој су Косово и Метохија покрајина Републике Србије”.

СУБНОР је слављенику поклонио књигу о уметничком стваралаштву Србије и алманах о недавном скупу антифашиста Балкана, одржаном у Београду, са жељом да јужно европско полуострво не буде монета за поткусуривање страних интереса, чему ће наша организација, као што чини Република Србија, давати стални допринос и спречавати рушитеље да правећи хаос нарушавају миран живот и просперитет.